• eyelash growth serum
 • Ma 2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.


  Szakképzésben példa adóak

  Száz éves fennállásáról emlékezik meg az idén a Vecsési Ipartestület. Gondolhatnánk, hogy ennyi idő után még a székház padlása is tele a múltat idéző képekkel, dokumentumokkal, ipartörténeti emlékekkel, jellegzetes iparos relikviákkal. Sajnos éppen az ellenkezője igaz: a vecsésiek szűkölködnek az ilyesmiben. Mindössze két, fényképes tabló maradt meg az 1950-es évek vezetőségéről – ezek a folyosó falán függenek –, és egy tanoncszabadító oklevelet sikerült restaurálással megmenteni az enyészettől. Ez utóbbi az elnök dolgozószobájának falát díszíti.

   

   

   

   

  Mivel az ipartestület történetét az év második felében könyv formában kívánják megörökíteni, a vezetőség kéri mindazokat, akiknek birtokukban van az utókor számára értékes fénykép, dokumentum, emléktárgy, jelentkezzenek az ipartestületnél, mert a levéltári hivatalos anyagokon kívül a régi iparoscsaládoknál esetleg fellelhető érdekességek is hasznosak lehetnek az utókornak szánt kiadványba, illetve kiállítás számára. A kötetbe szeretnék bemutatni a több generációs iparos családokat, egyedi termékek gyártóit, valamint saját szabadalommal rendelkező, és annak alapján termékeket gyártó szakembereket is. Nagyobb cégek igény szerint akár több oldalon, képekkel illusztrálva mutathatnák be, fejlődésük folyamatát, a cég alapítóját, egy-egy érdekes személyét.
  Az Országos Levéltárban fellehető adatok szerint az ipartestület 1912-ben alakult meg 141 taggal Pest Vármegye, Monor járás kamarai körzetében. Első elnöke Stracz Károly mechanikus, alelnöke Müller János hentesmester volt. Szintén levéltári adatokból ismert az első elöljáróság tagnévsora, foglalkozása és mai szemmel nézve számos egyéb érdekes információ. Várszegi Antal rádió és villanyszerelő mester például húsz évig volt az elöljáróság tagja, az ő munkája a ferihegyi rádióadó, s nevéhez fűződik a község elektromos hálózatának elkészítése is. Érdekes adat, hogy 1927-ben Vecsésen mezőgazdasági és ipari kiállítás volt, amelyen aranyérmet és díszoklevelet nyert Dobos János hentes és mészáros mester. Az ipartestület második elnöke Ördögh Dezső órásmester volt, őt követte az ötvenes évektől 1972-ig Bitt Ferenc órásmester. Neki köszönhető, hogy háború után is sikerült megőrizni a szervezetet. Feri bácsit Skribek Pál követte. A szervezet vezetője 1981-től Enyedi Tibor, 1983-tól Skribek Pál, 1984-től Brunner Ferenc, 1987-től Viola Ágoston, 1993-től ismét Skribek Pál.
  A rendszerváltáskor megszűnt a kötelező tagság, a folyamatos működés, a korábbi értékek átmentése Viola Ágostonnak és Szegedi Istvánnak köszönhető.
  Civil szervezetként az ipartestület mindig részt vett a közéletben. Régi ipari és települési kiadványokat olvasva sorra találkozunk tudósításokkal a múlt század elején alakult sport és kulturális egyesületekről, körökről melyek tagja, alapítói, mecénásai általában iparosok voltak.
  Székházuk a tagság összefogásával 1931-ben épült. A ve-csésiek büszkék, hogy válságos időkben is sikerült megőrizniük, sőt a kor követelményeknek megfelelően felújítaniuk. Az épületben mindig helyet adtak óvodai, iskola, egyéb, települési rendezvényeknek. A tagság részt vett minden települési megmozduláson, segített emlékmű, szabadtéri színpad, öregek napközi otthona felújításában, ha kellett tüntetést szerevezett az M0-ás építésének sürgetésére. Az önkormányzat bizottságaiban jelenleg külsős tagként dolgozik Pintér Tibor, Kári József és Skribek Pál.
  A város önkormányzatának támogatásával az ipartestület irodájában működik a vállalkozásfejlesztési iroda, ami az ipartestület feladatkörébe, tevékenységébe illeszkedve látja el a város vállalkozásfejlesztési programjainak meghatározott feladatait. Ennek az együttműködésnek az eredménye, hogy az ipartestület tagjain kívül minden, vecsési, helyi adót fizető vállalkozó térítésmentesen vehesse igénybe a szolgáltatásokat.
  Az ipartestület nagy hangsúlyt fektet a térség szakmunkásképzésére, ebben érte el a legnagyobb eredményeket az elmúlt években. Egyik alapítójaként létrehozta a Közép-magyarországi Ipartestületek Szövetsége Közhasznú Non-profit Kft.-t, a képzőhelyet nem kis anyagi ráfordítással akkreditáltatta, s így különféle szakmákban tanfolyamokat szervezett, segített a tanulóknak gyakorlati oktatóhelyeket találni iparosoknál, vállalkozóknál. Az új köznevelési törvény szakmunkásképzést szabályozó része, annak értelmezése, bevezetése számtalan új feladatot ró a szervezetre, s ebben országosan is úttörő szerepet játszik. A kft. alapítói rajtuk kívül a Pest megyei Ipartestületek Területi szövetsége, Szentendre, Gyál és Dömsöd ipartestülete. Ezek az ipartestületek 2008-tól folyamatosan végeztek pályaorientációs tevékenységet (a vecsésiek eddig évente ötszáz diáknak adtak tanácsot), így merült fel annak igénye, hogy a tanácsadás után tanulószerződéseket szükséges kötni. Ezzel a vállalkozók hajlandók voltak részt venni a gyakorlati képzésben. A kedvezőtlen fizetési konstrukció miatt azonban 2011-ben több vállalkozás nem fogadott el tanulókat, így szeptembertől nem volt képzőhelyük. Vecsésen nyolc végzős tanulónak vált bizonytalanná a májusban esedékes szakvizsgája. Az eddigiek magyarázatául annyit, hogy a tanulószerződés megkötése együtt jár azzal, hogy a tanuló után fizetendő minden kötelezettséget meg kell előlegezni, és csak a következő év február 25-től lehet benyújtani a visszaigénylési bevallást. Fizetési kötelezettségét a képző non-profit Kft úgy tudta teljesíteni (tőlük az oktatók is kaptak bért, aminek nagy sikere van), hogy a vecsési önkormányzattól a költségek 70%-ára kamatmentes kölcsönt kapott, amit a kincstártól való visszaigénylés után fizettek vissza. A maradék 30% saját erő.
  A pályaorientációs munka során a vecsésiek a dömsödi ipartestülettel együttműködve felajánlották közreműködésüket a kiskunlacházi szakképző iskolának, ecsetelve annak lehetőségét, mennyivel jobban járnának, ha a tanműhelyt a non-profit Kft. működteti és a gyerekeket tanulószerződéssel foglalkoztatja. A szervezetek szerencsés egymásra találásával ez év februárjától a kiskunlacházai tanműhelyben 30 szobafestő-mázoló és 41 kőműves tanuló gyakorlati képzését végzi a kft. A példás együttműködés nem jöhetett volna létre Tóth Sándor, a dömsödi ipartestület elnöke, és alelnöke, Csiszár György készséges segítsége nélkül.

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей