• eyelash growth serum
 • Ma 2019. augusztus 21., szerda, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.

  Az európai kampány keretében 1 741 tehergépkocsi és 251 autóbusz ellenőrzésére került sor.

  A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) 2018. évi ellenőrzési terve alapján 2017. február 26 és március 04. között került sor a „European Operation Truck&Bus” kampány végrehajtására.

  Az idei első nemzetközi közlekedésbiztonsági akció – nevének megfelelően – kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának felügyeletére irányult, és – bár a nemzetközi adatok még nem ismertek - mintegy 28 országban voltak okozott ellenőrzések.

   

   

   

  A magyar rendőrség – amely 2014 óta tagja a TISPOL szervezetének – részt vett a fokozott ellenőrzések végrehajtásában, melyek hazánkban is a jelölt héten, hétfő reggeltől vasárnap estig tartottak. Az ellenőrzések során a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök együtt vizsgálták a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, a rakomány rögzítésének biztonságos voltát stb.

  Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek. A rendőrség a TISPOL „European Operation Truck&Bus” ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködött.

   

  A tehergépjármű ellenőrzések tapasztalatai az alábbiak voltak

   

  Az ellenőrzés egy hete alatt tehergépjárművet, illetve annak vezetőjét 1 741 esetben vontak ellenőrzés alá a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök. Az ellenőrzött tehergépkocsik mintegy 65%-a magyar tulajdonú volt (1 132 db), 35% pedig külföldi (ebből 450 EU és EGT országba, 159 pedig egyéb, harmadik országba tartozó).

   

  A felderített jogsértések, szabályszegések száma 351, ami azt jelenti, hogy átlagosan számítva minden ötödik tehergépjárműnél valamilyen hiányosságot tártal fel. Sebességtúllépés miatt 128 eljárás indult, ittas tehergépjármű vezető ezúttal nem volt. 5 alkalommal a rakományt rögzítették szabálytalanul, míg túlsúlyt állapítottak meg 22 tehergépjárműnél.

   

  A nemzetközi szinten jogszabály által (AETR) meghatározott vezetési időt 35 járművezető lépte túl, 2 fő a tachográf készüléket manipulálta, míg a tachográfokkal kapcsolatos egyéb jogsértés 31 alkalommal szolgált további eljárás alapjául. Azonnali korlátozást (továbbhaladási tilalmat) 12 esetben kellett elrendelni, míg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat (ADR) 9 tehergépkocsi vezetője szegte meg. Az előzőeken túl 7 alkalommal illegális bevándorlás, illetve embercsempészet gyanúja miatt  kellett intézkedniük a rendőröknek.

   

  Autóbuszok ellenőrzésének tapasztalatai

   

  A TISPOL akció során 251 autóbusz ellenőrzésére is sor került, melyek mintegy kétharmada (147 db) magyar, 35%-a pedig külföldi tulajdonú volt. A külföldi autóbuszokból 82 az EU ill. EGT valamely tagállamába tartozott, 22 db harmadik országbeli volt. Az ellenőrzött autóbuszok átlagosan 13%-ánál, összesen 33 esetben találtak valamilyen jogsértést az intézkedő rendőrök és közúti ellenőrök, ebből azonnali korlátozást egyetlen alkalommal sem kellett elrendelni.

   

  Ittas autóbusz vezetővel az ellenőrzést végzők nem találkoztak. A jogsértések sorában – a teljesség igénye nélkül - a sebességtúllépés (2 alkalommal), a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása (9 eset), a vezetési és pihenőidő meg nem tartása (3 eset), a tachográffal kapcsolatos szabálytalanság (6 eset), valamint az okmányokkal kapcsolatos szabályszegés (4 eset) egyaránt előfordult, melyek miatt különböző eljárások vették kezdetüket.

   

  A következő TISPOL európai ellenőrzésre Magyarországon március 17-én és 18-án kerül sor (Európában az egész héten, azon belül országonként a végrehajtási időpontok eltérhetnek), mely a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére terjed ki.

   

   

   

  Háttér

   

  A TISPOL Truck&Bus ellenőrzéseknek kettős célja van. Elsődleges cél az általános közlekedésbiztonsági helyzet javítása, annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek áldozatainak száma tovább csökkenjen, és közelebb kerüljünk a TISPOL által kitűzött cél, az ún. „Vision Zero” megvalósulásához (Európa közútjain senki se haljon meg, vagy szenvedjen súlyos sérülést az egyébként elkerülhető, megelőzhető közúti közlekedési balesetek miatt). Ennek érdekében az európai közlekedési rendőri szervek fokozottan ellenőrzik az érintett járműfajtákra vonatkozó különös – pl. vezetési és pihenőidőre, veszélyes áruk szállítására vonatkozó – közlekedési szabályok megtartását.

  Másodlagos cél az ellenőrzésben érintett járműfajtákkal elkövetett jogsértések felderítése, különösen a közúton elkövetett egyéb bűncselekmények megelőzése, azok számának csökkentése és a további elkövetéstől való visszatartás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok közlekedése, a nemzetközi személy- és áruszállítás növekvő nagysága nem csak megnövekedett közlekedésbiztonsági, hanem általános közbiztonsági kockázatot is hordoz. Embercsempészet, illegális bevándorlás, illegális fegyver- és kábítószer kereskedelem, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése – mind-mind olyan bűncselekmények, amelyek elkövetési eszközei lehetnek a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok. Ugyanakkor nemzetközi tapasztalatok szerint Európában egyre inkább elharapózik a rakománylopás, a várakozóhelyeken álló nehéz tehergépjárművek kifosztása, és az üzemanyaglopás, amelynek károsultjai az ilyen járművek tulajdonosai, üzembentartói vagy utasai. A TISPOL az általános közlekedésrendészeti feladatain túl, ezekkel a jelenségekkel szemben is fel kíván és fel fog lépni az által szervezett ellenőrzések során.

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей