• eyelash growth serum
 • Ma 2019. március 22., péntek, Beáta, Izolda és Lea napja van. Holnap Emőke napja lesz.

  Egy kedves kis műemlékház ad otthont a Szentendrei Kistérségi Ipartestületnek, a város szívében, egy színes forgatagban, ahol művészek, mesteremberek, költők és festők ihletet merítenek.

   

  Ez a folyton változó, megújuló környezet ad erőt az ipartestületnek is a munkájához?

  – kérdezzük Sajben Szilviát, az Ipartestület programmenedzserét.
  Igen, bizonyára. Az ipartestület vezetése, főként Dragon József elnök úr mindig is nyitott volt az újdonságokra, a sokszínű programok szervezésére. Neki is sok mindent köszönhet az ipartestület, mely alakulásának idén ünnepeljük 117. évfordulóját.
   
  Mit jelent a mentori szerep az Ipartestület életében?
  Fő tevékenységünk tagjaink mentorálasa üzletviteli, gazdasági tanácsadással, képzések megszervezésével. Nagy hangsúlyt fektetünk az iparos utánpótlásra. Ipartestületünk szoros kapcsolatot ápol a helyi szakképző iskolával, a Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskolával, a Szentendrei Munkaügyi Központtal. Ipartestületi tagjaink szerepet vállalnak a tanulók gyakorlati képzésében, a munkanélküliek átképzésében. Az ipartestület vezetősége ezen mentori tevékenységét tovább bővíti a pályaválasztás előtt álló diákok döntésének elősegítésében is.
   
  Ezt hogyan teszik?
  Lelkesen, és egyre lelkesebben, hiszen annyi örömöt jelent ez nekünk. De nem tudtunk volna belevágni ebbe a tevékenységbe mi sem, ha nem kapunk hozzá segítséget. Régi célkitűzése volt ez, de mint minden más jó projektötlethez, ehhez is szükséges egy jó mentor, és persze sok-sok pénz. 2007 őszén rátaláltunk egy remek pályázati lehetőségre, melyet az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány írt ki „Szakképzési programok és újfajta foglalkoztatási formák kommunikációja céljára” címmel. Nem haboztunk, és mivel a célkitűzésünk egybeesett a pályázatéval, a vezetőség megfogalmazta a rendezvények témáit, majd beadtuk a pályázatot. A pozitív elbírálásáról értesülve azonnal nekiláttunk a megvalósításnak. Egy csapásra az OFA lett a mentorunk, szponzorunk. Ennek a programnak a keretében valósítjuk meg a térség diákjainak pályaorientációs és egész életen át tartó tanulásra ösztönző rendezvényeit is.

  Hogyan zajlanak ezek?
  Sok eseményt szerveztünk, de ezek is kevésnek bizonyultak! Eddig mintegy 400 diákot fogadtunk a programunk keretében. Mivel több iskola nem tudta megszervezni, hogy elhozza a tanítványait, hozzájuk mi magunk megyünk majd. A foglalkozások 3 modulból állnak.
  Először bemutatjuk a gyerekeknek az Ipartestületünket. Amikor megkérdezzük tőlük kik az iparosok, szerintük mivel foglalkoznak, néma csend, talán egy-két gyerek tud válaszolni. A beszélgetés során tisztul a kép, kikerekednek a szemek, egyre érdeklődőbbek. Nagyon tanulságos a beszélgetésnek az a része, amikor a felnőttkori tanulásról kérdezzük őket, vagyis szeretnének-e egész életükben tanulni? Néhányan teszik fel csak a kezüket. Arra a kérdésre, kinek a szülei tudnak bánni a számítógéppel, használják-e ez internetet, van-e új gépük a műhelyben, esetleg más szakmában dolgoznak, mint korábban, nagyon sokan igennel válaszolnak.  Ekkor értik meg, mit jelent az egész életen át tartó tanulásról.

  Komoly kérdés ebben a korban, mi legyek, mit tanuljak?
  Pályaválasztási szakemberek beszélnek a gyereknek az önismeret fontosságáról, saját képességeik elemzéséről, a pályaválasztás folyamatáról. Rendkívül fontos például, hogy vegyék figyelembe, milyen hiányszakmák vannak a térségben, és mi az, amiből viszont túlkínálat van. A foglalkozásokat különböző szervezetektől érkező szakemberek tartják. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat foglalkozásán a FIT iroda munkatársai számítógépes programokat hoznak magukkal, mely tájoló jelleggel érdeklődési körökre kérdez rá, és szakmacsoportokat ajánl fel a diákoknak.
  A Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola tanára a döntési mechanizmusokról, az iskolarendszerről és főként a szakképzésről beszél a 6-7. évfolyamos tanulóknak. A harmadik lépésben az éppen aktuális szakmacsoport kultúrtörténeti kiállítását tárlatvezetéssel egybekötve tekinthetik meg a gyerekek, találkozhatnak a szakmát gyakorló vállalkozókkal.

  A szakmákat miért kultúrtörténeti kiállításokban mutatják be a gyerekeknek?
  Sokat gondolkoztunk azon, hogyan kellene bemutatni a szakmák fejlődését, a folytonos és egyre gyorsabb változásokat. Érzékeltetni szeretnénk azt, hogy nem elég megtanulni egy szakmát egyszer, ahhoz, hogy valaki sikeres szakember legyen. A szakmát folyamatosan tanulni kell, meg kell ismerni és el kell sajátítani az újdonságokat. A válasz a nyugdíjas Bakos Lehel építészmérnöktől érkezett, akinek aktivitása példaképül szolgálhat mindenkinek. Tervez, fest, kiállításokat szervez, tagja a Szentendrei Tervtanácsnak, és igen aktív tagja az ipartestületünknek is. Felajánlotta, hogy elkészíti az építőipari kultúrtörténeti kiállítást, ahol bemutatja az építőipari szakmák fejlődésének egy-egy kulcsmozzanatát, bemutat egy-egy kiemelkedő élettörténetet, amivel példát állíthatunk a diákoknak.
  A közlekedés, a kereskedelem- kézművesség, a vendéglátás idegenforgalom és a környezetvédelmi kiállítás tablóit Spáth Szilveszter gépészmérnök állította össze.
  A rendezvénysorozat végéhez érve igazolt bennünket a döntésünk helyessége, a technikai fejlődés bemutatása hihetetlenül felkeltette a gyerekek érdeklődését. Nagyon meglepő volt, hogy a gyerekeket milyen izgalommal töltötte el az a tény: ők azok, akik tovább formálják ezt a világot.

  Mindannyiunk számára nagy felelősség a világhoz való alkalmazkodás, és a világ újraformálása.  Milyen szerepet vállalhatnak Önök ebben?
  Igyekszünk megfelelni a kihívásoknak. Sok ipartestületi tagunk évtizedek óta részt vesz gyakornokok képzésében. Sajnos tény, hogy vannak olyan hiányszakmák, melyek nappali képzés formájában nem indulnak a térségben érdektelenség miatt. Ilyen például a kőműves szakma. Kőműves mesterekre márpedig az IT világban is szükség van. A hiányszakmák oktatása főként átképzésben, felnőttképzés keretében valósul Sok kisiparos családi vállalkozását főiskolai, egyetemi végzettségű fiatalok viszik tovább. Jelentős változás ez, hiszen nem elég a munkát „csak” elvégezni, meg kell nyerni a megbízást, szervezni és értékesíteni is a vállalkozónak kell. A családi vállalkozásokban nem csupán a technológiai fejlődés elengedhetetlen,  de fel kell ismerniük, az emberi tudás, a humán értékek jelentősége folyamatosan nő a versenyben, a piacon maradáshoz.  Ezt az új szemléletet igyekszünk tudatosítani a vállalkozókban, a fiatalokban is, jó példákat bemutatva a számukra.

  Önök milyen példát mutatnak?

  Mi magunk is tanulunk, és aktívan buzdítunk másokat is. Többek közt részt veszünk egy kutatás-módszertani képzési programban is, mely lehetőséget az Ifjúsági Koordinációs és Szolgáltató Egyesülettől pályázati úton nyertük. Kutatjuk az ifjúság pályaválasztási szükségleteit, a vállalkozók tudatos vállalkozásvezetési képességeit, szükségleteit. Kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk, ahol új technológiákat mutatunk be a vállalkozóknak. Ilyen jeles napok voltak a „Megújuló energiák a lakosság és a vállalkozások szolgálatában” címmel megrendezett szakmai napjaink. Ekkor neves szakemberek ismertették a megújuló energiaforrásokkal működő fűtési, hűtési eljárásokat az érdeklődő gépészek számra. Sikeres volt a „Szentendrei kistérségi civilek a kultúrált idegenforgalomért” beszélgetésünk, amin a térség polgármesterei, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői, művelődésszervezői, vezető munkatársai vettek részt. Az esemény összefoglalóját már fel is tettük a honlapunkra, mert annyian kérték szóban, e-mailben, hogy nem győztük az információt továbbítani. Sikeres kezdeményezés volt, ráadásul közben tanultuk a hatékony együttműködést, információ átadást. Példaértékűnek tartjuk ipartestületünk portálját is www.szkit.hu, elsősorban azért, mert felismertük, nem egy egyszerű honlap, sokkal inkább egy naponta friss hírekkel saját maguk által frissíthető portálra van szükségünk, munkánk sikeres ellátásához.

  További  terveik?
  Folytatni! Tanulni, együttműködni, sok-sok partnert találni. Mentorláncot létrehozni, hogy minél többeknek tudjuk továbbadni a korszerű információkat. Végül, de nem utolsó sorban, buzdítani mindenkit az értékek ápolására, továbbadására.

  Kövesi Ágota

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей