• eyelash growth serum
 • Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

   

  A dízelmotorok egykor csak alacsonyabb fogyasztásukkal tűntek ki a benzinesekkel szemben, mára azonban jóval több érv szól mellettük. Egy hátrányuk azonban megmaradt: a gázolajban alacsony hőmérsékleten paraffinkristályok alakulhatnak ki, amelyek eltömíthetik a járművek üzemanyagszűrőit, ami megnehezíti a motor indítását.


   

  Eleinte a dízelmotorokat nagy méretük és nehézkes működésük miatt csak generátorként, vagy hajókban, mozdonyokban használták. A személyautókba a Mercedes-Benz és a Peugeot fejlesztéseinek köszönhetően kezdték el beépíteni őket a két világháború közötti időszakban. Használatuk a hetvenes évektől kezdve vett igazán lendületet. A benzinesekhez képest még ekkor is lassabban induló, hangosabb és jóval szennyezőbb dízelmotorok a XX. század végére jelentős fejlődésen mentek keresztül: a turbófeltöltés, majd a közös nyomócsöves (common rail) technológia által mára egyenrangú társakká váltak. Igaz, a dízelautók főleg Európában terjedtek el, a világ többi részén ugyanis a gázolajos egységeket inkább a nehézgépjárművekhez alkalmazzák.

   

  Bár ősszel minden nagyobb benzinkúthálózat megváltoztatja a gázolaj összetételét, és az ún. téli gázolajhoz hozzáadott vegyületek általában megakadályozzák a paraffinosodást, azonban extrém hidegben még így is adódhatnak problémák. A dízeljárművek tulajdonosai maguk is tehetnek azért, hogy még kemény tél esetén is könnyebb legyen a hajnali indulás, ha megfogadnak néhány tanácsot.

   

  1. Amennyire csak lehetséges, mindig töltsük tele a tankot, mivel így lassabban hűl ki az üzemanyag, és teli tankkal nem marad hely a nedves levegő számára. Parkolás után ugyanis a levegőben levő gőzök lecsapódnak az üzemanyagtartály falán és vízcseppek keletkeznek, amelyek elvegyülnek a gázolajjal és rontják annak minőségét.

   

  2. Ajánlott a motor időnkénti beindítása, még akkor is, ha nem akarjuk használni az autót, ilyenkor ugyanis a tartályban lévő üzemanyag keveredik azzal, amelyet a meleg motor visszakeringet. Időnként ellenőrizni kell az üzemanyagszűrőt, és meg kell tisztítani a lerakódásoktól és a víztől.

   

  3. Ugyancsak ajánlott az üzemanyagtartály megelőző jellegű tisztítása, főként nagy forgalmú vagy régebbi gépjárművek esetén, mivel a lecsapódás miatt a vízlerakódások idővel felgyűlhetnek. Ha a tartály megtisztítása nem lehetséges, vásároljunk speciális adalékanyagot.

   

  4. Szakszervizben érdemes megvizsgáltatni, hogy az autó szűrői megfelelnek-e a mérsékelt égövi országokban forgalmazott szabványos gázolajnak. Előfordulhat ugyanis, hogy egy eredetileg trópusi ország számára gyártott autót anélkül importáltak ebbe a régióba, hogy felszerelték volna a hideg évszaknak megfelelő szűrőkkel.

   

  5. Fontos, hogy az akkumulátor jó állapotban legyen, mert ez is döntően befolyásolja a motor indítóképességét – akárcsak a motorolaj minősége és állapota. A motor bizonytalan műszaki állapota (sűrítési aránya) ugyancsak megnehezítheti a hidegindítást – ezért ezt is ellenőriztetni kell egy szakszervizben.

   

   

  Benzin vs. gázolaj

  A benzin jórészt 4-12 szénatomú szénhidrogénekből, míg a gázolaj inkább 8-21 szénatomú molekulákból áll. Emiatt a gázolaj energiasűrűsége mintegy 13 százalékkal nagyobb, vagyis egy adott mennyiségű dízel üzemanyagból több energia nyerhető, mint ugyanannyi benzinből. A dízelmotorok alacsonyabb fogyasztásának emellett az is az oka, hogy a gázolajos erőforrások nagyobb hatásfokkal dolgoznak, mint a benzinesek.

  Működési sajátosságaik miatt a benzinmotorok jóval tisztább üzeműek, a dízelerőforrások jelentős mennyiségű kormot és nitrogén-oxidot bocsátanak ki, és a szén-dioxid emissziójuk is magasabb. A technológia fejlődése azonban ezt a problémát is orvosolni tudta, a korszerű dízelmotorokban megjelentek a részecskeszűrők és az SCR-rendszer, amely egy adalékanyag (AdBlue) hozzáadásával csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátását.

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей