• eyelash growth serum
 • Ma 2020. július 05., vasárnap, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

  A tavalyi évhez hasonlóan, ebben az évben május 11-én ismét megrendezték az ország több pontján az ingyenes anyajegy tanácsadást. Ennek fő célja, hogy országosan minél több betegségen felismerjék a kezdeti stádiumban az elváltozásokat, és gyógyításuk ezáltal sokkal eredményesebb legyen, mint a késői diagnosztizálás esetén.

   

  A magyarországi Magyar Bőrgyógyászati Társulat 2007-ben kapcsolódott az Európában már oly ismert Euro-melanoma rendezvény sorozathoz.

   

  A bőrdaganatok, így a melanoma is, az egyik legegyszerűbben felfedezhető, kiszűrhető és megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható daganat fajta. E napon a nagyvárosokban, az állami szakrendeléseken, a magánrendelőkben ingyenes bőrdaganatokkal kapcsolatos szaktanácsadást tartottak a bőrgyógyász szakorvosok.

  Magyarországon évente százezer lakosra 15-17 új melanomás beteget regisztrálnak. Ezek az adatok nagyjából megegyeznek az Európában és az Egyesült Államokban mért átlaggal. A legtöbb európai országban csaknem kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi. A 25-30 év közötti nők leggyakrabban ebben a rákfajtában halnak meg, természetesen az áttétek miatt – derült ki a 2009-es Melanoma-napon belüli sajtótájékoztatón, ahol az elszomorító adatok után felhívták a nagyközönség figyelmét az idei ingyenes szűrési lehetőségre.

  A melanoma, a bőrben található melanociták daganatát jelenti, ezek azok a sejtjeink, melyek a barnás-fekete festékanyagot (melanint vagy más szóval a pigmenteket) termelik. Ugyan a melanoma egy ritkának számító rák fajta, de annál agresszívebben terjedő, és áttétei megjelenhetnek az agyban, a nyirokrendszerben, a tüdőben vagy akár a májban is. Így elmondható, hogy ez az egyik legveszélyesebb típusa a kórnak, és az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A legveszélyesebb bőrdaganat úgy jelenik meg általában, hogy egy már meglévő anyajegy megváltozik, amely akár kisebesedhet és vérezhet is. A melanomák általában asszimetrikusak, mivel egy irányban növekednek. Átmérőjük fokozatosan csak nő, általában meghaladja az 5 millimétert is. Színűket tekintve a barnás és a sötét feketén kívül lehetnek vörösek, világos színűek vagy színátmenetesek is. A melanoma terjedhet sugárirányban vagy függőleges irányban. A sugárirányú terjedésnél az áttétek nagyon kis arányban fordulnak elő a test távolabb eső szerveiben. A függőleges növekedéssel azonban már jobban együtt jár az áttétek veszélye is.

  Alapjában véve a felnőtt lakosságot, a 40-50 éves nőket és férfiakat is érinti egyaránt, de a megfigyelések szerint ez a kor az idő előrehaladtával már előrébb tolódott. Tudósok megállapították, hogy a sötétebb bőrű embereknél sokkal ritkábban fordul elő ez a típusa a ráknak, mint a fehérbőrű társaiknál. A nőknél általában az alsó végtagokon, míg a férfiaknál a nyakon és a törzsön fordul elő e kor a legnagyobb számban. Az anyajegyek száma is növeli a valószínűségét annak, hogy valakinek lesz e malanomája vagy sem. Leggyakrabban a napfénynek kitett bőrterületeken alakul ki, úgy mint az arcon, a nyakon, a karon, a hát felső részén és a lábszárakon alakulhat ki. Vannak ritkább esetei is, amikor a nyálkahártyán a szájüregben, vagy a szemen a kötőhártyáján alakul ki. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük és megfigyeljük önmagunkat, mert e kór idejében való felismerése megmentheti az életünket, mivel a melanomák mintegy 30%-a már meglévő anyajegyből és az esetek közel felében az egészséges bőrön keletkezik elváltozás.

  Kockázati tényezők
  A melanoma kialakulásának valószínűsége nagyon sok tényezőtől függ. Tudni kell, hogy bárkinél kialakulhat e betegség, de bizonyos feltételek miatt vannak olyanok, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ők általában kék szeműek, szőke vagy vörös hajúak, fehér a bőrük, könnyen leégnek és sok anyajeggyel rendelkeznek már születésüktől kezdve. Azok, akik a múltban többször leégtek, akár hólyagos égéseik keletkeztek. Azoknál az embereknél sokkal nagyobb az esélye a kialakulásnak, akiknél már diagnosztizáltak valamikor melanomát, vagy a családjukban előfordult már e megbetegedés. Fokozza a kockázatot, ha valamilyen immunrendszer gyengesége vagy annak gyengítése miatt szednek gyógyszert. És az öregkor előrehaladtával is egyre jobban fokozódik a kialakulás kockázata.

  Amikor orvoshoz kell fordulni – figyelmeztető jelek az anyajegyen, amikor mindenképpen orvoshoz kell fordulni:
  Amennyiben az anyajegy nőni kezd, de a csökkenést is figyelemmel kell kísérni.
  Más formát vesz fel – asszimetrikussá válik – vagy közvetlenül mellette keletkezik még egy.
  Megváltozik a felszíne, megvastagodik, kitüremkedik vagy esetleg durva felületűvé válik.
  Színét megváltoztatja
  Viszketni kezd
  Legrosszabb esetben kisebesedik, levedzik és vérezni kezd, ez már az előrehaladottabb betegséget jelentheti.

  Megelőzés – hogyan védekezhetünk a melanoma kialakulásával szemben
  Védeni kell a bőrt a közvetlen napsugaraktól, természetesen igaz ez a szolárium adta sugarakra is, hiszen az ártalmas ultraibolya sugaraknak és a leégésnek egyértelműen köze van a kialakuláshoz. A genetikai tényezők szerepe nem egyértelmű, de a megfigyelések szerint, a népesség egy bizonyos csoportjánál nagyobb a melanoma kockázata. Megfelelő faktorszámú naptejek használatával megelőzhető a leégés, ezáltal csökkenthető a rizikófaktorok száma a melanoma kialakulásában. Ennek már csecsemőkortól fogva nagy szerepe van, mivel a kisgyermekkorban elszenvedett leégést és az ultraibolya fénnyel való nagymértékű érintkezést az egyik kockázati tényezőként tartják számon.
  Ha bőrelváltozást vélünk felfedezni testünkön, semmi esetre sem szabad kenőcsökkel kenegetni, hiszen a hám alatt daganatterjedést idézhet elő. Vagy bármiféle otthoni szerrel ecsetelni és rosszabb esetben maratni ezeket a felületeket, például szemölcselleni szerrel. Minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni és nem szabad a házi-patika szereit használni. Ezek többet ártanak, mint gondolnánk.

  Hogyan vizsgálják? Ha melanoma,akkor hogyan kezelhető?
  Az orvosoknak az orvostudomány előrehaladtával megfelelő felszerelései vannak e kór kiszűrésére és vizsgálatára. A gyanús eseteket egy speciális mikroszkóppal, a dermatoszkóppal vizsgálják meg. Ha pedig a gyanú bebizonyosodik, akkor sebészi úton eltávolítják és szövettani vizsgálatra küldik a kimetszett darabot, hogy a daganat stádiumát biztosan megállapíthassák. Az orvosok döntéseit segítik a korszerű nemzetközi számítógépes adatbázisok is. E betegség végső kimenetele függ mindenképpen a daganat felfedezési idejétől és attól is, hogy mekkora a daganat terjedése, általában a bőrszöveteken belüli terjedése. Függ a beteg nemétől, korától és nem utolsó sorban, hogy áttétes betegségségről beszélünk e.

  További tájékoztatókat találnak a www.melanomamobil.hu, ahol vizsgálatokra végeznek, illetve a www.melanomanap.hu vagy a www.melanoma.lap.hu Internetes oldalakon.

  Figyeljenek magukra és családtagjaikra és járjanak szűrővizsgálatokra a hosszú, tartalmas és szép élet reményében!

  Kanev Orsi

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей