• eyelash growth serum
 • Ma 2019. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

  Megható volt néhány hete egy Facebook megosztást és kommentjeit olvasni: Elment Zalaegerszeg és a piac egyik ikonikus alakja! Isten veled Gyula bácsi – szép álmokat „papa”! Sajnálom Őt! Gyakran felkerestem, vásároltam Tőle és minden munkája minőségi volt!!! Nyugodj békében Gyula bácsi!

  Azután a Google segítségével kiderítettük, hogy Szabó Gyula kefekötő valóban népszerű, köztiszteletben álló iparosa volt a városnak. Több cikket is találtunk róla. Tavaly, 94 születésnapja alkalmából a helyi televízió riportot készített vele, és természetesen elhunytáról is megemlékezett a csatorna. Az alábbiakban a megyei lap írásai alapján készült összeállításból idézünk:

   

   

  1921-ben született a Zala megyei Zalaszántón. Édesapja a község mindenes alkalmazottjaként szolgált: a községházán takarított, kézbesített, sírt ásott,  ami kellett. Hat gyermeke közül öt fiú volt. Gyula ötödik fiúként jött a világra, idővel kiderült, hogy súlyos, 95 százalékos látáskárosultsággal született.

   

  Az elemi iskola hat osztályát, a testvérei segítségével, elvégezte. 11 éves korában, tíz év időtartamra, havi 25 pengő községi támogatással, elhelyezést nyert a szombathelyi Vakok Intézetében. A beiratkozásra gyalog mentek Sümegre édesapjával, onnan pedig a Keszthelyről jövő fürdővonattal folytatták útjukat Szombathelyig. Éjjel érkeztek meg, az állomás várótermében próbáltak aludni reggelig. A Vakok Intézetében teljes ellátást kapott és a hagyományos, rosszul látók és vakok részére alkalmas szakmát, a kefekötést, később a cirokseprű készítést is megtanulta, oklevelet is szerezve mindkét szakmából. A kész munkákat meg is fizették: például a cirokseprű darabjáért 3 fillért adtak. Naponta százhúsz darabot is el tudott készíteni.

   

  Egyszer avval lepte meg a mesterét, hogy hajnali 5-kor felkelt és 128 seprűt kötött meg egyetlen nap alatt! Jutalomból mehetett a tartalékgépre, így kitanulhatta a seprűkötés mesterségét is.1945-ben, már házasemberként, várandós feleségével költözött Zalaegerszegre. Egyik barátja seprűkötő üzemet szándékozott indítani a városban, de ez a terv meghiúsult, mert nem volt hozzá képesítése.

   

  Gyula bácsi ekkor váltotta ki az iparengedélyt, és mivel nagyobb fantáziát látott a kefekötésben, hát arra. A millpengős időkben a pénz akár órák alatt is elértéktelenedhetett, ezért aztán a meszelő lett az ő valutája: azért mindig kapott cserébe élelmet. Nem restellt a megye heti vásáraira utazni: öblös viharvászon hátizsákban cipelte az árut, az egyik vállán pedig a puskát, az összecsukható asztalt. Akkoriban még nem üldögélt az áruja mellett, hanem végigállta a piacnapokat. Sokszor álldogált szemerkélő esőben, hóban, hidegben, nyári forróságban a portékái mellett a heti piacokon, vásárokon a megye különböző településein.

   

  Amikor a kisipari szövetkezeteket szervezték, ő egyenesen nemet mondott. Elege volt neki a Vakok Intézetében a csengőszóval irányított életből. Bízott magában, szaktudásában, kitartásában, ő csak magáért akart helyt állni. Ül a piac bejáratánál, egy csenevész fácska árnyékában, előtte katonás rendben a művei, derűsen beszédbe elegyedik a többnyire csak érdeklődő emberekkel, tréfálkozik velük és sztoikus nyugalommal észrevételezi, hogy nem megy a bolt, ma már nem kell a minőség az embereknek. Az ő keféi egy életen át szolgálják a tulajdonosukat, nem eldobásra gyártja őket, mint a gyári tömegtermelés.

   

  Féltizenkettő táján felkattintja karórája üveglapját és letapintja a pontos időt. Elkezdi visszarakosgatni a kefekollekciót a két viharvert vulkánfiber bőröndbe. Nagy gonddal, lassú mozdulatokkal pakol, hátat fordítva az asztala előtt elhaladóknak. A bőröndökben, centiméter pontossággal, mindennek megvan a maga helye. A következő piacnapon majd ellenkező sorrendben rakja ki az árut. Pontosan délben jön érte autóval a fia.”

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей