• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

  A Szekszárd és Környéke Általános Ipartestület több szakma képviselőit tömöríti egységbe, törekedve arra, hogy az iparosság, a kézművesség fennmaradjon. Tagjaink közül munkájával, emberségével kiemelkedik Nepp Dénes szíjgyártómester, népi iparművész, a népművészet mestere.

   

   

  Nepp Dénes 1955-ben született Szekszárdon, szülei közgazdasági szakemberek voltak. Az általános iskola elvégzése után a szekszárd–palánki Mezőgazdasági Szakközépiskolában gépész szakon szerzett érettségit, majd a szakképző iskolában szíjgyártó szakmunkás bizonyítványt. 1979-ben mestervizsgát szerzett, és azóta kisiparos.

   

  Mit jelent neked szekszárdinak lenni, Szekszárdon élni?

  – Jó bort, jó barátokat, jó szomszédokat. Üzletileg azonban számomra nem a legjobb helyszín, mivel a városban lovassport nem létezik – én viszont lószerszámok készítéséből élek. A feleségem tanárnő, én kisiparosként dolgozom Szekszárdon. Aki nem ismer bennünket, az nem is szekszárdi.

   

  Mi motivált a szakma választásánál?

  – Érettségi után Gödöllőre jelentkeztem az egyetemre. A felvételire való felkészülésre szánt nyarat nem a tanulásra használtam fel, sokkal jobban vonzott a strand, a szép lányok, a szórakozás. Mikor kiderült, hogy a felvételim nem sikerült, a nagybátyám, Csankó Zoltán kézen fogott, bevitt a műhelyébe, beíratott a szakképzőbe és szíjgyártó mesterségre tanított.

  Először nem is a szakma fogott meg, inkább a kétkezi munka szépsége, a kézműves alkotó újat teremtő tevékenysége volt vonzó. Természetesen ehhez hozzájárult a szakma szeretete és a családi hagyomány is.

   

  A rendezvényeken sajátos népies öltözetben jelensz meg, miért?

  – Amikor a Budai Várba meghívtak a Mesterségek Ünnepére, kötelező volt a népies ruha. Nagyon sokáig furcsán éreztem magam benne, de ma már számomra ünnepi viseletté vált, szeretem ezt az öltözéket.

   

  Elárulnád nekünk néhány olyan neves személyiség nevét, akik az általad készített lószerszámokkal versenyeztek?

  – A tejesség igénye nélkül csak néhány nevet említenék. Világbajnokok, Európa-bajnokok, országos bajnokok: Bozsik József, Bárdos György, Kecskeméti László, Juhász László, Dobrovitz József, Hódi Károly, akivel szoros barátság is kialakult közöttünk. A többiekkel korrekt üzleti kapcsolatom van.

   

  Mire vagy a legbüszkébb?

  – 2015-ben Balogh Zoltán miniszter kitüntetett a népművészet mestere címmel, ami a mi szakmánkban megfelel a Kossuth-díjnak. Büszke vagyok a Pro Urbe Szekszárd Megyei Jogú Város által adományozott elismerésre is. Kiemelkedő elismerése a munkámnak, hogy a Magyar Művészeti Akadémián 2016 szeptemberében előadást tarthattam, ahol elmondhattam:

  „ Csodálatos érzés egy fogathajtó versenyen látnom a múlt és a jelen harmóniáját. A verseny digitális eszközei a XXI. századot idézik, míg a lószerszámok a régmúlt szakmai örökségét. Egy világbajnoki versenyen – ahol másodpercek dönthetnek a győzelemről – a fogathajtó szügyhám XIX. századi formájában pompázik a lovakon. Az örökségül kapott tudásommal készített lószerszámaim ma is kiszolgálják a világ élvonalában versenyző fogathajtókat”.

   

  1984-től zsűriztettem lószerszámaimat, lovas felszereléseimet, tarisznyáimat, derékszíjaimat, tarsolytáskáimat. Ennek eredményeként 55 db A és 36 db B kategóriás alkotásom van. Annak is örülök, hogy a magyar népművészetet Európa különböző városaiban képviselhettem.

   

  A sok munka, a vásárok, a kiállítások mellett miként szervezed a magánéletedet?

  – A Duna mellett van egy kis halásztanyám, ahol a családdal, az unokákkal együtt horgászunk, motorcsónakkal kirándulunk, napozunk, fürdünk, óriási tábortüzet rakunk, igyekszünk hasznosan eltölteni a szabadidőnket. Szekszárdon születtem és élek, kötődöm a szőlőhöz, a borhoz, szeretek vele dolgozni és szeretem az ízét is. Rendszeresen benevezek a városi borversenyekre. Én szőlőből készítem a boraimat. Sok aranyérmes borom van, de két alkalommal sikerült nagydíjas bort készítenem. A pincémben van egy bormúzeum, a legrégebbi palackozott borom egy 28 éves kadarka. A borászkodás nekem szórakozás és szenvedély.

   

  Mi a véleményed a szakmád jelenéről és jövőjéről?

  – Az én szakmám is – mint minden hagyományos kézműves mesterség – veszélyben van. Az országban hárman vagyunk, akik ilyen minőségben ­– világszínvonalon – tudnak lószerszámot készíteni, én vagyok a legfiatalabb. Valamikor 20-25 szerszámot tudtam eladni egy évben, 2016-ban két darabra volt vevő. Elkeserítő és egyúttal figyelemre méltó is, hogy a 2016. évi világbajnokságon – amelyet Magyarországon rendeztek meg Fábiánsebestyénben – a Lázár fivérek műanyag szerszámmal versenyeztek. Felmerül a kérdés: szükség lesz-e bőrből készült lószerszámra, szükség lesz-e szíjgyártókra? De ne csüggedjünk! Alkalmazkodni kell a változó körülményekhez, ennek érdekében a hagyományok megőrzéséért másfél évvel ezelőtt kezdeményeztem, hogy a rézveretes, fonott sallangos „szügyhám” lószerszámot nyilvánítsák hungarikummá, a folyamat megindult. Tervezem egy hagyományos csipkés, rézveretes, fonott sallangos lószerszám elkészítését, amely akár muzeális termék is lehet, megőrizve a magyar fogathajtó hagyományokat.

   

  Nepp Dénesnek köszönöm az interjút. Ipartestületünk büszke arra, hogy ilyen alapító taggal is rendelkezik, aki elnökségi tagként részt vállal a munkánkban, segíti az iparosok tisztességének, becsületének megőrzését.


  Isten áldja a tisztes ipart!

   

  Gyurkovits Ferenc elnök

   

   

  Díjak sokaságával övezett szakmai életút

  Nepp Dénes szakmai tudását, a kézműipar érdekében végzett tevékenységét és kiemelkedő munkásságát díjak és kitüntetések egész sorával ismerték el.


  1979  Mestervizsga

  1984  Szíjgyártó és Népi Iparművészeti és Bőrműves pályázat III. díj, Szilvásvárad

  1985  Az Ipar Kiváló Mestere

  1993  Népi Iparművész

  1993  Kiállítás egy „Világ” – kiállításért fődíj, Budapest

  1995  Országos Bőrműves Pályázat I. helyezett, Debrecen

  1997  Európai Kézműves Fesztivál III. helyezet, Pozsony

  1997  Pro Renovanda Cultura Hungaria alapítvány pályázat, bőr kategória I. díj

  1998  IPOSZ „Aranykéz” Szakmai Díj

  1998  Az Év Mestere, Budapest

  2002  Szekszárd Megyei Jogú Város „Közjóért” díja

  2004  Magyar Kézművesség Nagydíj

  2004  Magyar Kézműves Remek

  2005  Magyar Kézművesség kiállítás, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nagydíj

  2006  Kamarai Nívódíj, Szekszárd

  2006  „A Tolna megyei művészetért” plakett, Szekszárd

  2006  Magyar Kézműves Remek

  2007  Magyar Kézműves Remek

  2008  Magyar Kézműves Remek

  2014  Magyar Kézműves Remek

  2015  Népművészet Mestere

  2016  Magyar Kézműves Remek

  2016  Pro Urbe Szekszárd

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей