• eyelash growth serum
 • Ma 2019. november 13., szerda, Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.

  Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és a magyar kormány illetékes államtitkárai elemezték az aktuális országjelentést. Az eseményre a magyar családi, mikro- és kisvállalkozások reprezentatív érdekképviseleteként az IPOSZ is meghívást kapott, aminek örömmel tettünk eleget.

   

   


  Míg a korábbi években kiadott országjelentést a kormány általában vitatta – vagy legalábbis főbb megállapításival nem értett egyet –, addig most egyetértés mutatkozott a felek között. A Bizottság immár elismeri a magyar változtatások jogosságát és az elért eredményeket. Izgalmas volt hallani, hogy a külső szemlélők miként látják a magyar gazdaságpolitika alakulását, illetve alakítását. A képviselet vezetője hangsúlyozta, hogy a főbb irányokat jónak tartják, de további gazdasági erőfeszítésekre buzdította kormányt. Az elért eredmények jók, bár több területen még bőven van tennivaló, hiszen az összehasonlítás szerint Magyarország több mutató tekintetében is elmarad a környező országok teljesítményétől. A kormány képviselői köszönettel vették az elismeréseket, a kritikákat nem vitatták, egyetértettek, hogy jó néhány területen további erőfeszítéseket kell tenni a fejlődés érdekében.

   

  Számunkra különös volt hallgatni, hogy mindenki a kis- és középvállalkozások fejlesztését szorgalmazta és – ha szükséges – hitelhez való jutásukat emelte ki. Ez azért érdekes, mert bár a kormányzat elismeri a mikrovállalkozások fontosságát, a gazdasági életben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket, tudja, hogy a foglalkoztatottak 70%-a ebben a szektorban végez munkát, mégis kommunikációjából, cselekvési tervéből  hiányzik a legkisebbekkel való törődés. Mindenki elismeri, hogy a mikrovállalkozások tőkeellátottsága alacsony, a kicsik panaszkodnak, hogy nem tudnak hitelhez jutni, így a fejlődés, az innováció számukra egyelőre csak álom marad. Mivel a kormányzat csak a kis- és középvállalkozások fejlesztését preferálja, a mikrovállalkozások a gazdasági versenyben, ahol egyébként is hátrányokkal küzdenek, véglegesen leszakadnak, ellehetetlenülnek. Hallottunk már olyan véleményt, hogy a fejlődésre képtelen vállalkozások szűnjenek, meg integrálódjanak be a nagyobb vállalkozásokba…

   

  Talán makrogazdasági szinten ez jól hangzik, de mi lesz a szolgáltató szektorban tevékenykedő egy-kétfős vállalkozásokkal? Lehet, hogy a makroközgazdászok kezébe nagyítót kéne nyomni, hogy a mikrovállalkozásokat is meglássák! Ha majd azzal szembesül egy döntéshozó, hogy a fodrászüzlet ajtaja zárva, a telefonkönyvben, az interneten már nem talál vízszerelőt, aki az éppen csöpögő csapját megjavítaná, akkor már késő lesz gondolkodni. Nem kell hozzá látnoki képesség, hogy belátható időn belül a parlamentben a honatyák esernyő alatt fognak nagy dolgokról dönteni, mert nem lesz, aki felmásszon, és kijavítsa a tetőt.

   

  Bizonyára nagyon fontos és az ország fejlődése szempontjából szükséges is a hazánkba települő nagyvállalatok kormányzati szintű támogatása, de ha annak az összegnek, amivel őket kistafírozzák, csak a töredékét adnák a mikrovállalkozóknak, ez a szektor is meg tudna erősödni, és az innováció irányába tudna elmozdulni. A mikrovállalkozások akkor is Magyarországon maradtak, amikor válság volt, és továbbra sem tervezik, hogy máshol keressenek boldogulást. A szolgáltató szektor helyhez kötött. A munkáját kínáló iparos és a megrendelő kiegészítik egymást, nem tudnak egymás nélkül élni. Sajnos mi, akik ebben élünk, látjuk, hogy az iparos réteg egyre öregszik, lassan kikopunk a munkából, nem lesz, aki továbbvigye a tudásunkat.

   

  Ez a gondolat az utánpótlás kérdését is feszegeti. Mindannyian tudjuk, hogy a demográfiai helyzet miatt egyre kevesebb gyerek tanul egy-egy évfolyamon. Az elhibázott oktatáspolitika oda vezetett, hogy ma már 2,5-ös átlaggal is lehet középiskolába menni. A fiatalok ma már nem akarnak szakmát tanulni, nem érdekli őket a fizikai munka, mindenki, de legalábbis a többség értelmiségi akar lenni. Ez pedig azt jelenti, hogy nem tudjuk a szakmánkat, a tudásunkat kinek tovább adni. Hovatovább korábban kurrensnek számító szakmák is már a kihalás szélére sodródnak, mert nincs, aki művelje őket és átvegye tapasztalatainkat.

   

  Az illetékes államtitkár hangsúlyozta, hogy ő minden alkalommal egyeztet a kamarákkal – nemcsak a magyarral, hanem a német és más, környező országok kamaráival is – szakképzési kérdésekben. A baj itt van! Ugyanis már megint csak a nagyvállalatok munkaerőigényeire koncentrálnak. Létrehoznak nagy pénzeken oktatócentrumokat, ahol az adott vállalkozás munkaerőigényének kielégítése céljából képeznek szakmunkásokat. Sokszor csak bizonyos munkafolyamatokra, és ha az a vállalkozás megszűnik (vagy a termelését más országba helyezi át), akkor a munkavállaló a megszerzett tudását máshol nem tudja kamatoztatni. Sokszor hallani, hogy bevezetik a duális képzést, és az milyen sikeres. Az a baj, hogy ez a képzési forma csak a nagyvállalati képzésben, illetve az egyetemi oktatásban dívik. Holott Magyarországon már legalább százötven éve duális rendszerben képezik a tanulókat. Nem véletlen, hogy a magyar szakember egész Európában igen kapós.

   

  Az irányító hatóságok horizontján mindenképpen igazítani szükséges, kicsit lejjebb kell állítani a fókuszon, hogy a mikrovállalkozásokat, azok munkaerő- és utánpótlásigényét is végre észrevegyék. A tanulókérdésben nemcsak a kamarával, hanem az IPOSZ-szal is egyeztetni kellene, hátha mi is tudnánk hasznos információkkal szolgálni ebben a témakörben is.

   

  Tisztelettel javasoljuk a kormány illetékes képviselőinek, hogy közös tárgyaláson tekintsük át a szolgáltató szektor helyzetét, valamint a hozzá tartozó utánpótlás kérdését is. Amennyiben ez nem történik meg rövid időn belül, elfogynak a szolgáltató szakemberek, nem lesz, aki a tudását tovább tudná adni – kihal a szakma, a mesterség, a szolgáltatás. Ennek viszont már beláthatatlan gazdasági, társadalmi és politikai következményei lehetnek.

   

  Tornyi László

  IPOSZ alelnök

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей