• eyelash growth serum
 • Ma 2021. március 05., péntek, Adorján és Adrián napja van. Holnap Leonóra és Inez napja lesz.

  Az utóbbi időszakban ellepték a világhálót az olyan termékek és szolgáltatások reklámjai, amelyek „csodát” ígérnek. Betegség esetén nagyon rövid idő alatt az egészségi állapot jelentős javulását ígérik pl. „visszanyeri a hallását 4 hét alatt”, vagy amennyiben nincs egészségügyi probléma, akkor az egészségmegőrzést szolgálják pl. „jobb lesz a közérzete, ha e terméket használja”. Ezen túl nagyon gyors idő alatt új ismeretek elsajátítását ígérik pl. „10 nap alatt megtanul angolul”. A vásárlói bizalom fokozása érdekében a termékeknek hangzatos neveket adnak, a cégek legtöbbször magukat nyugat-európaiaknak, amerikaiaknak adják ki.   

   

  A fenti jellemzőkkel bíró, „csodát ígérő termékek” visszaszorítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös, hatósági együttműködést kezdeményezett, melybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) vonták be. Az együttműködés keretében több mint 60 ezer doboz étrend-kiegészítőt, többek között potencianövelőt, porcerősítőt, hajhullás elleni és zsírégető szert vont ki a forgalomból a Nébih, megközelítőleg 668 millió forint értékben.

  A vásárlók az interneten értékesített „csodát ígérő termékeket” és honlapjaikat az ITM Internet Laboratóriumának próbavásárlásai és a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai alapján az alábbiakról ismerhetik fel:

  • Az ilyen típusú termékek hirdetései általában más honlapokon, jellemzően hírportálokon, cikkeket gyűjtő honlapokon jelennek meg.
  • A hirdetés képére kattintva juthatunk el a terméket bemutató honlapra, melynek szövegezése gyakran magyartalan, vélhetően fordítóprogrammal készült.
  • A honlapok egyszerű felépítésűek, rendszerint csak egy legördíthető oldalból állnak. A menüpontokra kattintva ugyanazon az oldalon marad az olvasó. A honlapokon egy típusú terméket lehet csak megrendelni.
  • A weblapokon sok színes illusztrációval, előtte-utána fotóval, továbbá vásárlói és véleményvezér (híres személy, orvos, kutató) általi bemutatással teszik vonzóvá a terméket. Ezen véleményvezérek sok esetben nem is tudnak arról, hogy képmásukat ezekhez a hirdetésekhez használták fel. Több, híres orvosként bemutatott szakértőről pedig kiderül, hogy nem létező személy, ezért javasolt az ilyen jellegű honlapokon található orvosi ajánlásokat fenntartással kezelni. A termékek összetevőit (általában növények) szép képekkel mutatják be, azonban az nem derül ki, hogy melyik összetevőből pontosan mennyi van a készítményben.
  • A termékek dobozát rendszerint ugyanolyan aranyszínű, a „magas minőséget” szimbolizáló matricával látják el. A honlapokon is gyakoriak a különféle minősítést jelző jelvények, például „Amerika sikerterméke”, „az év legnépszerűbb terméke”, „100% elégedettség garancia”. Ezekről a minőséget jelző tanúsítványokról nem bizonyított, hogy valós tanúsítási rendszer áll mögötte.
  • Gyakori, hogy különleges akció keretében történik az értékesítés, például „50 %-os kedvezmény csak ma” felirat gyakori alkalmazásával, illetve visszaszámláló óra mutatja, hány percig érhető el a termék kedvezményes áron. Gyakran megjelenítik, hogy éppen hányan nézik a weboldalt (általában több 100-an), illetve hogy hány csomag akciós termék érhető el (nagyon kevés, pár darab), illetve éppen ki vásárolt legutóbb a honlapról. Előfordul, hogy kifejezetten magyar állampolgároknak, korlátozott ideig tartó akciókat hirdetnek, agresszív reklámok alkalmazásával igyekeznek nyomást gyakorolni a vásárlóra. A honlapokat később, akár több nap múlva megtekintve az tapasztalható, hogy ugyanilyen akció keretében folytatódik az értékesítés.
  • A sok színes, képes információ ellenére a termékekről a lényeges információk nem érhetőek el a honlapon, például általában nincs feltüntetve a készítmények kiszerelése, tömege, térfogata vagy egységára.
  • A vásárláshoz nincs szükség regisztrációra, csupán néhány adat megadása, egy űrlap kitöltése elegendő hozzá. A vásárlásnál a kommunikáció egyirányú, a megrendelőt az eladó hívja fel, általában magyar telefonszámokról. A telefonbeszélgetés során rákérdeznek arra, pontosan milyen hatást szeretne a vásárló elérni a termék használatával (például fogyasztószer esetében hány kg-ot szeretne fogyni) és ennek megfelelően, személyre szabott ajánlat keretében nagyobb kiszerelésű, több darab termékből álló csomagra, így drágább termék vásárlására próbálják rábeszélni a vásárlót. Az eladók agresszív kereskedelmi gyakorlatára jellemző, hogy a termék lényeges tulajdonsága, például gyógyszerek esetében a tabletták száma a telefonbeszélgetés során derül ki, ezt követően gyorsan kell dönteni, „fejben” kell kiszámolni, melyik csomag választása a legkedvezőbb a vásárló számára.
  • Az ilyen típusú honlapokon általában nincs lehetőség a bankkártyás fizetésre, a termékek gyorsan, 1-3 munkanapon belül megérkeznek házhozszállítással. A bolti átvétel lehetősége nem biztosított, a termékeket futár szállítja ki.
  • Gyakori, hogy a termék megvásárlása után néhány héttel felhívják telefonon a vásárlót, hogy a kívánt hatás elérése érdekében további csomagokat vegyen meg. Ilyenkor felhívják a figyelmet arra, ha nem történik ismét vásárlás, az eddigi eredmények és a befektetett pénz kárba vész.
  • Az értékesítő vállalkozásokat probléma esetén nehezen vagy egyáltalán nem lehet elérni, a cég és a vásárló közötti kommunikáció egyoldalú. Emiatt az elállási joggal nem lehet élni. A honlapokon magyar nyelvű szerződési feltételek, magyarországi elérhetőségek ritkán szerepelnek. Gyakori, hogy a „kapcsolat” menüpont alatt csak egy üzenetküldésre alkalmas űrlap jelenik meg, azonban nem derül ki, hogy ki kapja meg az oda írt üzenetet. A 14 napos indokolás nélküli elállási jog helyett gyakran 10 napos, indokoláshoz kötött elállási lehetőségről tájékoztatnak amellett, hogy a honlapon gyakori a „pénz-visszafizetési garancia” és a „kockázatmentes vásárlás” ígérete is.
  • A termékek ára rendszerint 9 990 forint. Ez olyan lélektani határ, amelyet a vásárlók még kifizetnek, ha igényük van ilyen termékekre. Ezt követően csalódás esetén nem fordulnak a fogyasztóvédelmi hatósághoz, békéltető testülethez, egyfajta „tanulópénznek” fogják fel a vásárlók.

   

  A csodát ígérő termékek visszaszorítása érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság aktív jelenléttel, folyamatos ellenőrzésekkel védi a magyar vásárlók érdekeit. Kérjük, amennyiben gyanús esettel találkoznak, forduljanak a Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályához a

  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

  e-mail címen.

  A forgalomból kivont termékek listája, illetve a jogsértő webáruházak adatbázisa az alábbi, folyamatosan frissülő oldalakon érhetőek el:

   

  https://www.ogyei.gov.hu/Forgalmazasban_korlatozott_termekek

  http://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek

  http://www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu
   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей