• eyelash growth serum
 • Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

  Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez.

  Elsőre a zsák, kötél, farmernadrág jut eszünkbe, amikor az ipari kender felhasználási területeire gondolunk, pedig közel 25 ezer termék készül e rendkívül sokrétűen alkalmazható haszonnövényből.

  A kendert a textilipar mellett, az építő-, az élelmiszer-, a jármű-és a kozmetikai ipar is kezdi felfedezni magának, de a növény energia előállítására is alkalmas.

   

   

   

  Az elmúlt években folyamatosan nő az érdeklődés a környezetbarát építőanyagok iránt. Noha Magyarországon jelenleg még kevés passzívház épül, az EU épületek energiahatékonyságáról szóló irányelve szerint 2020-tól már csak közel nulla károsanyag-kibocsátású, vagyis passzívházakat lehet majd építeni. Ennek leginkább ott lehet szerepe, hogy a lakásállomány több mint 60 százalékát kitevő családi házak többségét még mindig a ’70-es, ’80-as években épült sátortetős épületeket teszik ki, és ezek hőszigetelését akár hazai kenderből, itthon gyártott szigetelő anyagok felhasználásával is meg lehetne oldani.

   

  A 100%-ban természetes alapanyagokból készülő kenderbeton magyarországi honosítását és építőanyagként történő engedélyezését a szegedi székhelyű, 12 magánszemély által alapított KÖSZI Trade Szövetkezet végezte el. A Nemzeti Műszaki Értékelés eljárásának eredményeként Magyarországon is építhetők kenderházak, a Csongrád megyei Domaszéken meg is kezdődött az első két magyarországi kenderház kivitelezése.

  Hazánk évtizedeken keresztül kiemelkedő kender termelőnek számított. 1962-ben például 23 ezer hektáron termesztették, de még az 1980-as években – minőség, termesztési terület és mennyiség tekintetében – is az első helyen álltunk Európában. Ma 350 hektáron termesztik Magyarországon, fa része használható a kenderbeton készítéséhez, ezáltal a kenderház építéséhez.

   

  A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére, nem igényel vegyszeres kezelést, könnyen és gazdaságosan termeszthető. Négy hónapon belül le lehet aratni a termést.

   

  A kenderházat a vályogházhoz is hasonlítják, ám annyiban más és jobb, hogy kenderbeton öko építőanyagként ötvözi a jó hőszigetelő képességet, a hőtároló képességet és a páraáteresztő és szabályzó képességet – ezzel a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseken is túltesz. A kenderházban és egy modern anyagokkal szigetelt házhoz képest lakni olyan, mintha a hidegben egy műszálas pulóver helyett 100% pamutból készült pulóvert vennénk fel.

   

  A több ezer évig fontos ipari növényt a 90-es évek elején fedezték fel újra külföldi lelkes hívei.

   

  Franciaországban „előkerült” 300 éves technológia ismeretében az elmúlt 4-5 évben Olaszországban például négyszáznál több kenderház – családi- és társasház – épült meg. A külföldi tapasztalatokat gyűjtöttek össze a KÖSZI Trade Szövetkezet, és a megszerzett tudásnak, valamint a széleskörű összefogásnak köszönhetően 2016 novemberében Domaszéken letették az első magyarországi kenderház alapkövét.

   

  A folytatásra sem kellett sokáig várni, ugyanis Horesnyi Béla projektvezetővel az élen decemberben elkezdődött a kivitelezés, ráadásul két épületé. Az egyiknek már meghirdetése előtt lett gazdája, míg a másik bemutatóház lesz, melyet elkészülte után néhány napig bárki kipróbálhat. A tervek szerint 2017 nyarára mindkét ház elkészül.

   

  A kenderbeton azért is jó ez a rendszer, mert összeilleszthető fával, vasbetonnal, illetve acél pillérvázzal is. A domaszéki házaknál 25×25-ös vasbeton pilléreken nyugszik majd a tető, a két épület közül a külsőt – ha a statikus beleegyezik – fa pillérvázzal készítik. A fal vastagsága választható: 35 cm-től már megfelelő, itt most 50 cm kenderbeton lesz!

   

  Tapasztalatok szerint a ház meleg, száraz és kényelmes, és egyfajta rusztikus atmoszférát kölcsönöz az életnek. Maguk az építészek is meglepődtek a ház akusztikai jellemzőin, ugyanis azokat “nyugtató” hatásúnak találták, a kendertéglák sűrűsége alacsonyabb, a levegőt jobban áteresztik.

   

  A kender ház előnyei: gyors és könnyű építés (akár saját kivitelezésben) fal és szigetelés egyben, költséghatékony, magában könnyen vakolható, tetszőleges falvastagság építhető, kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságok, mindamellett, hogy jó hőtároló képességei is bizonyítottak. Az építkezések környezetre gyakorolt hatása csökken, sőt az egyetlen forma mely pozitív irányba billentheti a mérleget, hiszen a növény CO2-t köt meg és oxigént termel a növekedése folyamán. Hazai kender, hazai megújuló alapanyag, több új munkahely. Meglévő házak szigetelésére is alkalmas. Ősi építőanyagok újra felfedezése, egyetlen tonna kender 2 tonna széndioxidot abszorbeál, és mindezt tartósan  kellemes akusztikai és zajszigetelési tulajdonságok, tökéletes páraháztartás, szellőzés, allergiamentes és nincs egészségre káros hatása, ellenáll a tűznek, kártevőknek, visszaforgatható teljes egészében.

   

  Forrás: sokszinuvidek.24.hu

   

   

   

   

   

   

  Asztrológus, Horoszkóp készítés, Tanácsadás

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей