• eyelash growth serum
 • Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

  A Polgári Törvénykönyv minden fogyasztói forgalomban megvásárolt termék termékre szavatossági kötelezettséget ír elő. A vásárlók, így sokszor a vállalkozások azonban gyakorta nincsenek tisztában ennek mibenlétével. Segítünk.

   

   

   

  Mi a különbség a szavatosság és a jótállás között, és egyáltalán, hogyan viszonyulnak egymáshoz ezek a fogalmak? Sajnos, sokszor azért nem élnek a garanciális eszközök nyújtotta lehetőségekkel a fogyasztók, mert nincsenek ezzel tisztában. Érdemes tehát tisztázni a köznapi értelemben vett szavatosság és garancia fogalmának, jogszabály nyújtotta védelmi eszköznek egymáshoz való viszonyát.
  Kevesen tudják, hogy a törvényi szabályozás új termék esetében kétéves időtartamra, használt termékeknél pedig egy évre szóló szavatossági kötelezettséget ír elő. Amennyiben ezen időszakon belül a termék gyártási eredetű hibával romlik el, a kereskedő köteles azt ingyenesen javítani, cserélni, vagy ha egyikre sincs lehetősége, élhet árleszállítással. a terméket a vállalkozó költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, végső esetben pedig kötelessége visszafizetni a vételárat. Tehát mind a szavatosság, mind a jótállás időszakában alapvetően szavatossági jogainkat érvényesíthetjük. Ez a nagyobb halmaza a fogyasztói vásárlás jogi védelmi eszközének, ha a jogérvényesítési időszakot vesszük alapul.

   

  Kötelező jótállás

   

  Az általános halmazon belül elkülönítjük a tartós fogyasztásra szánt termékek körét. A kormányrendelet értelmében ide tartoznak a műszaki cikkek, járművek, bútorok, hangszerek, sporteszközök, órák és ékszerek, de még a gyermekgondozási cikkek is. A vételárnak meg kell haladnia a tízezer forintot. Ezekre a termékekre a jogszabály egy év kötelező jótállást ír elő. A kötelező jótállás természetesen nem kivételszabály a kellékszavatossághoz képest, hanem többletjogosultságokat tartalmazó előírás, mely a szavatossági jogokon felül további kedvezményeket biztosít a fogyasztói szerződés keretében vásárlónak bizonyos termékek esetében.
  A kötelező jótállás egyedi szabályok szerint működik. A terméket eladó vállalkozásnak bizonyítási kötelezettsége van, azaz amennyiben vita támad a vevővel arról, hogy a hiba gyártási eredetű-e vagy sem, az eladó kötelessége szakvéleménnyel alátámasztania az álláspontját.

  A három munkanapon belüli cserekötelezettség is a vállalkozást terheli. Ez azt jelenti, hogy ha a fogyasztó a termék üzembe helyezésétől számított három munkanapon belül jelzi kifogását a kereskedőnek, az nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre, hanem kötelessége az árucikk azonnali kicserélése. A szavatossági időszakban nincs ilyen szabály.

   

  További különbségek

   

  Ugyancsak a kötelező jótállás kapcsán védi a vásárló érdekeit az, hogy a tíz kilogrammnál nagyobb tömegű terméket a kereskedő köteles helyben megjavítani, illetve amennyiben erre nincs lehetősége, gondoskodnia kell annak elszállításáról. Ez a szavatossági igényérvényesítés során nem kötelessége a vállalkozásnak.

  Kötelező jótállás esetében a vevőt nem terheli számlabemutatási kötelezettség, elég, ha a jótállási jegyet bemutatja. Ezzel szemben a szavatossági időszakban a blokk, vagyis a számla bemutatása a jogérvényesítés legfontosabb eszköze.

  Amennyiben a termék gyártója az előírtnál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a kereskedőnek azt érvényesítenie kell. Ha egy gyártó ráírja az árucikkre, hogy két év garanciát vállal a termékére, akkor az felülírja az alapszabályt. Autók esetében például mostanában is tart a garancia-licit, hét év már szinte a minimum a nagy versenyben.

  Természetesen a jogszabályok nem csak a fogyasztókat, de a kereskedőket is védik bizonyos esetekben. A vállalkozások például előírhatnak további követelményeket, csak arra kell ügyelniük, hogy ez ne jelentsen aránytalan terhet a vásárló számára. Például gázüzemű készülékek esetén előírhatják, hogy szakember végezze el az üzembe helyezést, máskülönben nem vállalják a garanciát. Erről természetesen előzetesen tájékoztatniuk kell a fogyasztót. A szavatosság esetében a kereskedő nem támaszthat további követelményeket a minőségi kifogás intézéséhez.

   

   

   

   

   

   

  Asztrológus, Horoszkóp készítés, Tanácsadás

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей