• eyelash growth serum
 • Ma 2022. augusztus 11., csütörtök, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.

  Az ember alapvető igénye, hogy azonosuljon azzal a tájjal, településsel, amelyet szülőföldjévé fogadott.

  A táj összetartozást, egységet és kapcsolatrendszert is jelent, a hagyományőrzés folytonosságát.

  Egy új generáció növekszik fel, ereszt gyökeret a szemünk láttára – egy régi-új környezetben.

  A vidék, a táj nemcsak a megélhetést nyújtó földművelést, az okszerű gazdálkodást jelenti, hanem gazdag múltjával jövőnk ígéretét is.

  A globalizáció az embereket egy természetesebb életforma felé űzi. A vidék felé, amely századok során emberi és önellátó környezetet biztosított az ott élők számára.

   


  Komárom városának Szőny városrészében két egyesület is tevékenykedik egymással karöltve, vidéki környezetben és szellemiségben.

   

   

  A Szőnyi Lovas Sportegyesület és a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület felismerte, hogy a vidéki környezetben való életvitel, a hagyományokat tisztelő és megbecsülő életmód az egyik előfeltétele annak, hogy a felnövekvő generáció olyan egyetemes értékeket valljon magáénak, mint a nemzeti és az egyetemes kulturális örökséghez való ragaszkodás és hűség.

   

  Tevékenységükkel mára már olyan közösségi térré nőtték ki magukat, melyben az együvé tartozáson, a közös lelki élményt nyújtó hagyományápoláson túl a szeretet gazdasága mint közgazdasági elmélet is megvalósul.

   

  A Szőnyi Lovas Sportegyesület története a 2011-es évhez köthető. Schmelcz Gézáné Bajmóczi Ildikó mesél az első lépésekről:

   

  2011-ben családunkban felmerült az igény, hogy saját gyermekeink számára egy biztonságos lovaspályát, rendezett körülményeket teremtsünk annak érdekében, hogy lovas hobbijukat magas szinten élvezhessék, és lányunk a versenyeire fel tudjon készülni. A férjemmel karöltve építettünk hát egy családi lovaspályát, itt, Szőnyben. Ennek az lett az eredménye, hogy a környékbeli lovasok sorban bejelentkeztek hozzánk pályahasználatra. Nem szerettünk volna belépőjegyet szedni, ezért összedugtuk a fejünket és elhatároztuk, hogy nem a rég áhított családi ház építése a következő feladatunk, hanem egy közösségi tér létrehozása a komáromi lovasok számára, összefogva őket egy civil szervezet megalakításával. Így alakult meg a Szőnyi Lovas Sportegyesület. Miután a környéken, egyedül mi tudtunk ilyen hagyományosan vidéki környezetben, egy lovaspályán, programokat biztosítani, egyre többször kérték tőlünk, hogy biztosítsunk helyszínt akár egész napos rendezvényekre is.

   

  Hogyan vezetett az út a Kemence Hagyományőrző, Gasztro- Kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület megalakulásához?

   

  Egyre nőtt a Szőnyi Lovas Sportegyesület népszerűsége. Ezzel egyidőben további igények merültek fel látogatóink részéről: kézműves tevékenységekre, hagyományos ételek bemutatására, egyéb foglalkozásokra is szívesen jöttek volna hozzánk, hiszen az akkorra kialakított körülményeink szinte kínálták ennek lehetőségét. Egyesületünk tagjai és önkénteseink közül többen is jelezték, hogy szívesen csatlakoznának egy ilyen kezdeményezéshez is, így 2016-ban – tényleges társadalmi igényre – megalakult a Kemence Hagyományőrző, Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület, melynek otthont egy időközben megvásárolt parasztház adott. Kemencés Házunk lett!”

   

  És mi lett ebből a Kemencés Házból?

   

  Az előkészítő munkák során, klubrendszert alakítottunk ki. A babakészítő klubunkban hagyományos módon, kézi varrással, hímzéssel készítünk különféle babákat. Az édesanyák, a nagymamák szívesen jönnek közénk, hogy szívüket-lelküket belevarrják egy-egy babába gyermekeiknek, unokáiknak.

  A vidéki, már-már falusi helyszín eleve adott volt, így egy kertklubot is létrehoztunk az egyesület területén. Ebben a klubban a helyi óvodát bevonva készítettük el a Szőnyi Színes Kertet, Komárom város első és egyetlen közösségi kertjét, melyet heti rendszerességgel gondoznak az óvodások. Természetesen a Kemencés Ház asztalára is sok finomság kerül a kertünkből, és a nyári programjaink alatt is csemegézünk a földi javakból.

  Kézműves klubunk rendszerint évszaknak megfelelő lakásdíszeket, ajándéktárgyakat, apróságokat készít, legtöbbször természetes alapanyagokból és újra hasznosítható háztartási és egyéb anyagokból. Sok csoportrendezvénynek és szülinapi bulinak nélkülözhetetlen programja.

  Gasztroklubunk a hagyományos ételkészítést és magát a konyha melegét nyújtja az érdeklődőknek. Klubvezetőink feladata elsősorban, hogy megtanítsanak a hagyományos készítésű ételekre és azok megfelelő tálalására. Örömmel tölt el bennünket például a kürtőskalács felcsavarásának tudományára tanítani kicsiket és nagyokat! A hagyományos krumplis lángos sütésére, vagy a mézesbáb készítésére, díszítésére is egyre többen kíváncsiak.

  Gasztroszalon estjeinket már baráti társaságok szervezik, saját igényeikre szabva. Vannak, akik a helyi sajtkészítő mestertől kérnek kóstolót egy borosgazda boraival kiegészítve, és vannak, akik a helyi hentes finomságait ízlelgetik éjszakába nyúló beszélgetésekkel. Így segítjük a helyi gazdák és termelők piacra jutását, a brandépítés egy sajátos módjával támogatjuk őket.

  Kézimunka klubunk a közösségfejlesztés szintén sajátos és ékes példája. A résztvevők szerint a „tollfosztót” pótolja mai rohanó világunkban. Úgy tűnik, hogy éppen erre van igazán szüksége a mai kor asszonyának, lányának – egy olyan együvé tartozást nyújtó biztonságos környezetre, ahol időnként átélheti a közös alkotás lelki élményét.

  A művészeti terápia klub lélekpitvar műhelyében számos gyermek és felnőtt szellemült már át a zene, az irodalom és a képzőművészet szárnyai segítségével, a külvilágot kizárva.

   

  A különféle klubtevékenységeken túl miről szól még a Kemence Hagyományőrző, Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület?

   

  Egyesületünk talán legnagyobb büszkesége a Kemence Bábcsoport, amely a megalakulása óta eltelt egy év alatt 24 fellépésen van túl, népszerűsége már határon is átívelő. Az idei évben nagy megtiszteltetés érte, hisz a Felvidék legrangosabb magyar nyelvű kulturális seregszemléjén, a Dunamenti Tavaszon díszvendégként lépett fel, egyedüliként! Nem utolsó sorban bevételeinket is növelni tudjuk a bábcsoport előadásainak értékesítésével.

  Egyesületünk tagjai közt vannak pedagógusok, trénerek is, akik rendszeresen tartanak workshopokat, melyek szintén fontos fenntartási forrásaink. Egyik legfontosabb alapelvünknek tartjuk, hogy aki szervezeteinknél dolgozik, annak a munkája legyen egyben a hobbija is, hiszen csak így tud velünk lelkesedéssel, szenvedéllyel dolgozni, így tud örömöt szerezni saját magának azzal, hogy hasznosnak és értékteremtőnek érzi magát.

  Dolgozóink nagy része megváltozott munkaképességű, értelmi fogyatékos vagy mozgássérült, de dolgozunk mentális problémákkal küszködő munkatársakkal is. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy mára már tevékenységünkkel túljutottunk egyesületeink fizikai határain, hiszen elmondható, hogy megyei, sőt országos tevékenységet is folytatunk, több területen is.

   

   

  Alapító tagja vagyunk például a Magyar Szociális Farmszövetségnek. Az idei évben a SZAK-AJTÓ projekt egyik nyerteseként éppen azt a komáromi megváltozott munkaképességű személyt keressük, akinek megtaníthatjuk a baromfigondozás rejtelmeit és egy év múlva őstermelőként mutathatjuk be a világnak!

  Idén elindult egy számunkra nagyon fontos küldetéssel járó projektünk, melyet konzorciumban nyertünk az IFKA-val és a Komárom-Esztergom Megyei Iparkamarával egyetemben, „NŐK a Központban” címmel (EFOP 1.2.9-17-2017-00020.). Ebben szakmai megvalósítóként vállaltunk szerepet, elsősorban azoknak a nőknek a felkutatásában, akik jelenlegi életkörülményeik miatt megváltozott munkaképességű munkavállalóként kívánnak visszatérni a munkaerőpiacra.  A projekt során felkészítjük őket például a rugalmas munkavégzésre. Társadalmi szervezetekkel, kormányhivatalokkal, önkormányzatokkal, védőnői szolgálatokkal, a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és számos munkáltatóval dolgozunk együtt a megvalósításban 36 hónapig. Nagy küldetés ez, és fontos a számunkra!

  Mik a jövőbeli céljaik?

   

  Társadalmi vállalkozás leszünk! Szerveztünk akkreditálása megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására folyamatban van, mivel eddig közmunkaprogramok keretein belül dolgoztak velünk. Erre azért van szükségünk, mert egyre nagyobb igény merül fel szolgáltatásainkra, kézműves termékeinkre. Nemrégiben is ezt a visszaigazolást kaptuk például egy stuttgarti kiállításról, melyre kiküldtük megmérettetni termékeinket. Így is épül – sajátságos módon – a Kemence brand.

   

  Névválasztásunkat nem is kell magyarázni, ugye?

   

  Mindenki más. Mindenki mással tud hozzájárulni a sikerhez, mindenki betesz egy különböző méretű vagy minőségű fahasábot a Kemence égő tüzébe, amely melegíti a lelkünket, környezetünket. Közösséget építünk, mégpedig azoknak az embereknek a segítségével, akiknek általunk nyílik lehetőségük egy teljesebb és boldogabb életminőség megélésére. A tűznek nem szabad kialudnia!

   

   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей