• eyelash growth serum
 • Ma 2022. augusztus 11., csütörtök, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.

  Elemzők szerint már olyan olcsó a napenergia, hogy lassan nem is éri meg mással áramot előállítani.

  Bekövetkezett az, amit a zöldenergia leghangosabb úttörői csak remélni mertek, a napenergia lett az egyik legolcsóbb energiaforrás.

  Kína ontja az olcsó és jó minőségű napelemeket, de az USA sem tétlenkedik, az amerikai piacon 2010-től kezdve folyamatosan csökken a napelemek ára.

   

   

   

  A Lazard befektetési tanácsadó cég nemrég készített egy felmérést arról, melyik energiahordozóból mekkora költséggel lehet 1 MWh-nyi energiát előállítani. Amerikai adatokról van szó, de a piaci trendeket ismerve európai szemmel is ugyanolyan érdekesek.

   

  Az eredmények azt mutatják: ebből a szempontból az atomenergia a legdrágább (148 dollár/1 MWh), amit közvetlenül a szén követ (102 dollár). A harmadik legdrágább előállítási forma a gáz (60 dollár). A napenergia viszont csak 50 dollárba kerül, nem is beszélve a szélenergia 45 dolláros áráról.

   

  Ami viszont az adatok alapján a Business Insider által megrajzolt grafikonon még ennél is érdekesebb, az a tendencia: míg a szénenergia ára növekedésnek indult, a napenergia ára 2009 óta folyamatosan csökken. Ráadásul a 2009-es, körülbelül 350 dolláros árához képest 8 év alatt mintegy 86 százalékkal lett olcsóbb.

   

  Az elemzők szerint a drámai árcsökkenés is azt mutatja, hogy energetikai forradalom előtt állunk. A befektetőknek ugyanis egyre inkább az lesz az érdekük, hogy a kőolaj és a földgáz felől a nap- és szélenergia felé mozdítsák el a pénzüket.

   

   

  A klímaváltozás lassításának egyik alapfeltétele is az, hogy minél inkább a megújuló energiákból fedezzük a szükségletünket, ehhez azonban az kell, hogy azok előállítási költségei olcsóbbak legyenek a hagyományos megoldásoknál.

  Mostanra ez a feltétel teljesült. Az UNEP jelentése szerint 2017-ben a szektorba 160,8 milliárd dolláros befektetés érkezett, ami 18 százalékos növekedést jelent.

  A szegmens egyik legnagyobb hátráltató tényezője jelenleg az, hogy a napenergia révén termelt áramot egyelőre drága tárolni, pedig ez biztosítaná, hogy felhős idő esetén is legyen elég áram.

   

   

  Sam Arie, az UBS bank elemzőjének a Financial Timesban ismertetett elemzése szerint 2010-hez képest 2020-ra körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet.

   

  A megújuló energiaforrások várhatóan hamarosan minden más energiaforrásnál olcsóbbak lesznek, ami máris vállalati stratégiai intézkedések hullámát indította el az energiaszektorban. Tucatnyi nagy európai energiavállalat – a meghatározó szektorindexeket alkotó társaságok mintegy fele – jelentett be a közelmúltban olyan akvizíciókat, eladásokat vagy egyéb átvételeket, amelyek alapvetően átformálják üzleti modelljüket.

   

  Míg korábban a szél- és napenergia bőséges támogatásokra szorult, vagyis a megújulók nagyjából a kormányzati támogatások függvényében tudtak bővülni, 2017 áttörést hozott e téren, és már olyan nagy szél- és napenergia projektek tűntek fel, amelyek már támogatás és adókedvezmény nélkül is életképesek. Ez azt jelenti, hogy a megújulók már a technológiai fejlődés által megengedett tempóban képesek bővülni, nem pedig a világ energiaügyi minisztereinek rendeleteitől függően.

   

  A fejlődést az aukciós modell bevezetése is gyorsította, amely már eleve feltételezett egy fejlettségi szintet. A megújulók egymással való versengése, illetve a modell olyan mértékű innovációt és hatékonyságjavulást hozott, amit senki sem várt – értékelte az UBS elemzője. Az Egyesült Királyságban a tendereztetés kevesebb mint felére csökkentette a szélenergia költségét (illetve az aukción nyertes ajánlatok kötési árát) három év alatt, Németországban pedig hasonló mértékben csökkent a megújuló energia felára 2015 óta.

   

  A költségekre nehezedő nyomás a fejlesztőket új, globális növekedési versenyre sarkallta. Először a szél- és napenergia farmok indultak növekedésnek, majd maguk a vállalatok is. A közműcégek többnyire még regionális szereplők, gyakran egy-egy nemzeti piacra korlátozva. Ez várhatóan a jövőben olyan irányban változik majd, mint ahogy az az olaj- és gáziparban látható: kevesebb, de nagyobb vállalat verseng majd a globális piacon. Az UBS elemzője szerint így hamarosan a vállalatok új osztálya születik majd meg, a szél- és napenergia-óriások, akkora globális megújuló portfóliókkal, amelyek 10-20-szorosa lehet majd a maiaknak.

   

   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей