• eyelash growth serum
 • Ma 2022. augusztus 11., csütörtök, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.

  A generációváltásról, a vállalkozás átörökítéséről tartott nemzetközi konferenciát az Ipartestületek Országos Szövetsége tavaly november végén.

  Az Új vállalkozó címmel Budapesten megtartott tanácskozás a Hanza Parlament Erasmus+ projektje keretében valósult meg az IPOSZ német, osztrák és olasz partnerszervezeteinek részvételével.

  Az előadók a témakörben az egyes országokban eddig felmért és összegyűjtött tapasztalatokat osztották meg egymással és a konferencia résztvevőivel.


   

   

   

  Németh László, az IPOSZ elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy e tekintetben együtt dolgoznak a Hanza Parlamenttel, amellyel a 25 éves tagi jogviszony alatt már számos közös projektet valósítottak meg. Jelenleg az új vállalkozások támogatásán és a vállalkozások átadásának kérdését érintő megoldások kidolgozásában működnek együtt. Az elnök ezzel kapcsolatban üdvözölte az új kkv-stratégiát, valamint az új szakképzési törvényt. Németh László emellett kiemelte, hogy a hazánkba érkező külföldi munkavállalók továbbképzése is nagy hangsúllyal bírhat a jövőben.

   

  A konferenciát Vörös Béla, az IPOSZ alelnöke moderálta, aki elmondta, hogy egy felmérés szerint a következő öt évben számos vállalkozás vezetője eléri a nyugdíjkorhatárt, és emiatt abbahagyja a vállalkozói tevékenységét. A probléma nem magyar sajátosság, hanem az egész európai gazdaságot közelről érinti.

   

  Jürgen Hogeforster, a Hanza Parlament elnöke előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a vállalkozások növekedési kilátásai kedvezőek, de ez csak kvalifikált munkaerővel érhető el. A megfelelő készségek elsajátítása csak a duális képzés által lehetséges, hiszen az iskolai végzettség önmagában nem elég. Komoly probléma, hogy a demográfiai trendek azt vetítik előre, hogy egyre kevesebb lesz a fiatal. Európa-szerte már jelenleg nagy hiány mutatkozik a jól képzett szakemberekből, és a jövőben ez a probléma várhatóan tovább fog súlyosbodni. Több fiatal vállalkozóra van szükség, új célcsoportokat kell megnyerni, amely során a külföldiek mellett a nőkre és a fiatalokra is nagyobb figyelem irányulhat, valamint el kellene érni a női vállalatvezetők számának növekedését. Fontosnak nevezte a menekültek képzését is, hogy vállalkozói utódként megjelenhessenek a gazdaságban.

   

  Solti Gábor, az IPOSZ oktatási igazgatója elmondta, hogy felelős érdekképviseletként az IPOSZ is részt vesz a cégekben jellemzően mostanában felmerülő generációváltás problémájának megoldásában. A vállalkozás alapításának és a cégek átörökítésének témakörében szerveznek képzéseket, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak a Hanza Parlament által kidolgozott és már működő módszerek, melyeket a hazai viszonyokhoz adaptáltak. Fontosnak nevezte a felnőttképzés arányának növelését is. Ebben az IPOSZ is segíthet, amely immár képzési intézményként is működik. Olyan tananyagok fejlesztésén dolgoznak, amelyek a gyors és hatékony tanulást segítik.

   

  A hazai kis- és középvállalkozások jelentős részét a rendszerváltást követően alapították, tulajdonosaik jellemzően mostanra a visszavonulást közvetlenül megelőző életkorba értek. A
  kkv-k 40 százaléka Magyarországon családi vállalkozás, ezek nagy részét a következő öt évben érinti majd a vállalatvezetői generációváltás. Felmérések szerint az első generációváltást követően a családi vállalkozások kétharmada megy tönkre, azonban bizakodásra ad okot, hogy már Magyarországon is vannak példák a sikeres cégutódlásra.

   

   

  A konferencián a hallgatóság két családi vállalkozás generációváltását ismerhette meg. A tiszakécskei Kovács Miklós, Kossuth-díjas kékfestő elmondta, hogy náluk a generációváltás nem okozott problémát, a család minden tagja dolgozott a szakmában.

  Ma már lánya, Kovács Mária népi iparművész és unokája, Panák Annamária, a Népművészet ifjú mestere viszi tovább a hagyományokat.

  A dunaújvárosi Horváth Gábor pedig építőipari családi vállalkozásának tapasztalatait osztotta meg a konferencián részvevő érdeklődőkkel.

   

   

   

  Andreas Majonek, a Hamburgi Beruházási és Fejlesztési Bank képviseletében a vállalkozások átadásának finanszírozási modelljeit vázolta fel a családon belüli átörökítéstől a bizalmi vagyonkezelésen át a vállalkozás eladásáig. Hangsúlyozta, a következő 15 évben a vállalatátadások száma növekedni fog, és ez nagy kihívást jelent. Az átadás legnagyobb körültekintést igénylő problémájának a különböző érdekek összhangba hozását nevezte.

   

  Sophie Bernet az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) Alkalmazott Kutatási Intézettétől a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültekkel való munkatapasztalatokat osztotta meg, és szólt vállalkozóként való integrációjuk kilátásairól is.

   

  Az Új vállalkozó program megvalósításának magyarországi tapasztalatait az IPOSZ részéről Rettich Tamás ismertette. Elmondta, hogy az IPOSZ 2018. augusztus-szeptemberében már megvalósított egy középfokú német nyelvi kurzust a Hanza Parlament országai által kifejlesztett tematikai elképzelés alapján. Ezt követően pedig Miskolcon egy kétnapos képzést, amely vállalkozás indítását tervező fiatalok készségét és vállalkozás indítására való hajlandóságát mérte fel, továbbá egy háromnapos vállalkozási ismeretek képzést Budapesten.

   

  Az IPOSZ és a Hanza Parlament közösen nemzetközi projektje lehetőséget ad képzési anyag kifejlesztésére és egy képzés megtartására a generációváltás előtt álló azon vállalkozások vezetői számára, akik utódot keresnek, vagy már meg is találták átadandó vállalkozásuk részére, de kérdéseik merülnek fel a cégátadási folyamattal kapcsolatban.

   

  Február és március folyamán egy 3x1 napos képzés keretében ezek az érdeklődő vállalkozások egy színvonalas felkészítést kapnak az átörökítéssel, cégutódlással kapcsolatos kérdésekben. Mindezt szakértő előadóktól, mellébeszéléstől mentes előadásokkal, IPOSZ-környezetben, hasonló kihívással küzdő, tudatos vállalkozók társaságában.

   

  A program minőségére a HANZA Parlament, az IPOSZ, valamint szervező partnere, a Salzmann & Partners Vezetési Tanácsadó a garancia. A program egyik előadója Salzmann Zoltán, aki az elmúlt 15 év és több mint száz cégutódlási folyamat tapasztalatából Utódlási kalauz (nem csak) Átadóknak címmel nagysikerű könyvet is kiadott (salzmannandpartners.hu/utodlasi-kalauz).

   

  A képzésen olyan vállalkozásvezetők vesznek részt, akik az utódlásban érdekeltek, és már felismerték, hogy az utódlással időben el kell kezdeniük foglalkozni, kíváncsiak a generációváltásban rejlő buktatókra és lehetőségekre, aktívan részt kívánnak venni vállalkozásaik utódlási folyamatában, valamint szakértő segítséget és támogatást várnak a cégutódláshoz és akár annak levezényléséhez is.

   

  Az utódlási tájékoztató résztvevői megismerik az utódlás elvi és gyakorlati lehetőségeinek értékelését, az utódlás sikerkritériumait és buktatóit, a folyamat lépéseinek részleteit, a cégértékeléssel és cégértékesítéssel kapcsolatos alapinformációkat, továbbá a jogi, könyvelési, pénzügyi és adminisztratív feladatokat.

   

  A Hanza Parlament az észak-német, lengyel, balti és skandináv országok kézműipari, kis- és középvállalkozói szervezeteit, kamaráit, közép- és felsőfokú szakképzési intézményeit egyesítő európai szövetség, amely projektek sokaságát hajtja végre minden évben. Az IPOSZ 1995 óta tagja a Hanza Parlamentnek. Az IPOSZ az egyetlen közép-kelet-európai tag ebben a szervezetben, melynek már számtalan projektjében vett eddig is részt a kapcsolatok erősítése érdekében, főleg a kkv-területen, fenntartva ily módon a folyamatos kkv-intézményi kapcsolatrendszert ezzel a magyar gazdaság számára is igen fontos gazdasági térséggel.

   

   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей