• eyelash growth serum
 • Ma 2019. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

  Horváth Éva budapesti csipkeverő rendszeres látogatója az ország különböző pontjain megrendezett kézműves vásároknak. Bemutatókat tart és közben árulja a sok-sok munkaórával, nagy műgonddal elkészített alkotásait: öltözék-kiegészítőket, nyakékeket, fülbevalókat.

   

  Visszatérő szereplője a Budai Várban augusztus 20-án megrendezett Mesterségek Ünnepének. 2014-ben a Békéscsabai Textiles Konferencián alkotótársával, Sárospatakiné Fazekas Judittal pályamunkát adott be, mellyel különdíjat nyertek.  Mint a Magyar Csipkeverők Egyesülete és a Dunakanyar Népművészeti Egyesület tagját gyakran felkérik, jelenjen meg különböző rendezvényeken, tartson élőbemutatót, hadd lássa a közönség, hogyan bontakozik ki, alakul keze alatt egy-egy remek darab. Egyik míves munkáját 2015-ben az AMKA által szervezett nyári kézműves kiállításon csodálhatta meg a közönség.

   

  A most ötvenöt éves kézműves asszony elégedettnek, boldognak, megbecsültnek érzi magát, pedig 2005-ben, amikor váratlanul elveszítette az állását, akadtak nehéz napok, hetek az életében. Az Expressz hirdetési újságnál dolgozott koordinátorként. Sosem hitte volna, hogy az egykor nagy példányszámban terjesztett, vezető hirdetési lapot is eléri a recesszió. – Létszámleépítés áldozatául estem 2005-ben.

   

  A munkaerőpiacon nemigen kapkodnak egy sima érettségivel rendelkező, nyelvtudás, diploma nélkül próbálkozó, a negyvenedik évét betöltött álláskereső után – emlékezett a nehéz időkre. – Jóllehet, fiatalabb koromban szerettem volna szakmát tanulni, érdekelt a kirakatrendezés, de valami mindig közbejött. Férjhez mentem, megszületett a fiam, és valahogy kimaradt ez az egész.  Munkanélküliként volt időm végiggondolni: hogyan tovább? A dédanyám, a nagymamám és édesanyám is jó kézügyességgel rendelkeztek, a családnak horgoltak, ruhát varrtak. Tizenkét évesen tőlük tanultam meg horgolni, amit a későbbiekben csak ritkán gyakorolt hobbiként űztem időnként.

   

  A kezdeti apátiát leküzdve ahelyett, hogy önsajnálatból a sorsán kesergett volna, az elfeledett kézügyességére támaszkodva megpróbált talpra állni. Gyöngyfűzéssel ékszereket készített, horgolt, kötött.

   

  Ennek köszönhetően jutott el egy játszóházba, majd a Hagyományok Házába, ahol játszóház-vezetői képzésen vett részt. Az egyik tanulótársa csipkeverő kurzusra jelentkezett házon belül, mert a Corvin téri intézményben ilyen hagyományőrző mesterséget is oktattak, fizetős, OKJ-s, kétéves komoly tanfolyamon. Tanulótársa inspirációjára ő is beiratkozott a csipkeverő oktatásra, aminek borsos tandíját a férje finanszírozta.

   

  Az iskolában az elméleti oktatás mellett rengeteg gyakorlati munkát végeztek hétről hétre, azon kívül a félévi és év végi nagyobb feladatokkal is határidőre meg kellett birkózni. Mivel mindez sikerélménnyel, kézzel fogható eredménnyel járt, nem érezte megterhelőnek a kötelezettségeket. Az pedig, hogy a legjobban sikerült, legszebb munkákat kiállításon tették közszemlére, további lelkesedést, kedvet, erőt, önbizalmat, önbecsülést adott a viszonylag idős fejjel iskolapadokban ülőknek.

   

  Tanulmányainak befejezése után Horváth Éva sorra készítette egyedi munkáit, melyeket a Hagyományok Háza és a NESZ szakembereivel zsűriztetett, hogy minél autentikusabb művek kerüljenek a vásárlók kezébe.

   

  ­– Számomra fontos szakmai visszajelzést kapni arról, hogy amit csinálok, megfelel-e az eredeti mintáknak, motívumoknak – mondta. – Engem nemcsak a végeredmény tölt el örömmel, de feldob az alkotás folyamata is. A vásárokon, kiállításokon való részvétel plusz ráadás. Tevékenységem révén érdekes, nagyszerű emberekkel ismerkedem meg, akikkel különben sosem találkoznék. Külön szeretném megköszönni Nagy Vincéné csipkeoktatónak, aki nemcsak megtanított a csipkeverés csínjára-bínjára, hanem a mai napig segíti szakmai fejlődésemet. Édesanyám és a párom is drukkoltak azért, hogy jó eredménnyel végezzem el az iskolát, és örültek annak, hogy rátaláltam új utamra.

  Mióta kézművesként működöm, tartalmasabb, jobb lett az életem.


  Sámathy Tamás

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей