• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 21., szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

  Tavaly nyáron a Duna Palotában az AMKA által már hagyományosan megrendezett nagy kézműves seregszemlén Toldy Miklós míves szalonnázó bicskáját is megcsodálhatták. Az öt generációs késkészítő dinasztia legifjabb tagja, Szankovits Örs népi iparművész a Budapesti Önkormányzat Alkotói Nagydíját vehette át az Arany Jánosnak tisztelgő kiállításra készült remek munkájáért.

   

   

   

  Szentendre hangulatos sétáló főutcáján a műhely ajtajában találóan jellegzetes cégér, egy bicska óriási makettje hívja fel az arra járók figyelmét: érdemes ide benézni és megtudni, miként is készülnek az elnyűhetetlen zsebkések, bicskák. A turisták szinte tízpercenként beállnak az ajtóba a bicska alá fényképezkedni, így a műhely híre messzire eljut a nagyvilágba.

   

  Az előtérben megannyi vitrin, üvegezett szekrény, múzeumi tárló őriz tárgyi emléket, dokumentumokat, a mesterség gyakorlásához szükséges régi, de ma sem elévülő szerszámokat, átfogó képet adva az öt nemzedéken átívelő szakma múltjáról, jelenéről, művelőiről.

   

  -Anyai ági ükapám 1883-ban nyitotta meg üzletét Szekszárdon, de már az ő apja is késkészítéssel foglalkozott, így valószínű, hogy egészen az 1800-as évek elejétől ezt a mesterséget űzte a családunk – kezdte a bemutatkozást Szankovits Örs.

  - Édesapám az apósától tanulta el a késkészítés fortélyait, majd vette át a szakmát. Számos díjat és kitüntetést nyert el: egyebek mellett 1988-ban a Népi Iparművészeti Tanács Nívódíját, 1997-ben Az Év Kézműves Remekei díjat, 2000-ben a Millenniumi ezüstérmet, 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pro Cultura díját kapta meg, 2003-ban pedig az Iparművészeti Múzeum Nagydíjas alkotója lett. Én a gépészmérnöki diplomám megszerzése után rögtön beálltam apám mellé, mert már gyermekkoromban elvarázsolt a műhely hangulata. A jó tanítómesterek és kézügyesség mellett a szakma iránti feltétlen elkötelezettség is szükséges ehhez a szép, értékteremtő munkához. Volt kitől örökölnöm a hozzáállást.

   

  A késkészítés a legősibb és szerintünk az egyik legszebb kézműves tevékenység. Már az ősember is igyekezett valami vágó, nyúzó eszközhöz jutni, így korok elnevezése is fűződik ehhez a szép mesterséghez. Pattintott kőkor, csiszolt kőkor majd kialakult a réz, bronz és a vaskor.

  Őseink hagyományait megőrizve kézműves technológiával az évszázadok alatt kiforrott szakmai fogások alkalmazásával készülnek alkotásaink.

   

  A magyar népéletben példa értékűen szép és gazdag formavilág alakult, ki amely a múltunk, kultúránk része, megőrzése kiemelkedően fontos. Fontosnak tartjuk, hogy a magyarság eme értékeit megőrizzük, ápoljuk, és tudásunk szerint gazdagítsuk. A népi életből vett miniatűr jeleneteket, motívumokat vésünk a bicskák csontból, fosszíliából, szaruból készült nyelébe: pásztort, a lábánál heverő pulival, galambot, pávát, lovat.

  Egy mamutagyarból készült nyélbe például komplett csárdajelenetet véstünk. Mindezzel egy sajátos életérzést próbálunk kifejezni. Pengéinkbe a nevünket és családunk védjegyét, egy kis kakas figuráját kovácsoljuk. Elődeink a pengéken és a markolatokon ezt a díszítőmotívumot használták a leggyakrabban, az emberek pedig így ismerték meg termékeinket: a „kakasos kés”.

   

   

  Ezen kívül a műhelyükre jellemző díszítő elem még a diófa markolatban lévő csont vagy szaru berakás, réz vagy ezüst veretek. A csont, szarvas agancs, bivaly szaru és mamutagyar markolatokat hagyományos szabad kézzel karcolt csontmetszetekkel díszítik. A felhasznált anyagok, a limitált darabszám és az ilyen különleges kidolgozás, aminek köszönhetően már számos újságíró nevezte a kések Rolls Royce-ának a Szankovits kést.

   

  Minden munkájuk a Hagyományok Háza népi iparművészeti zsűri bizottsága által minősített darab. Sosem a mennyiségre, mindig kizárólag a minőségre figyelt az évszázadok óta kés-és bicskakészítéssel foglalkozó család. Azt vallják, le kell lassítani a mai rohanó világot, tökéletest kell adni a tömegtermékek korában.

  Egyszerű régi gépekkel, hagyományos szerszámokkal, aprólékos kézi munkával dolgoznak, az utolsó szegecsig minden kézi munka. Az idők során csupán annyi változott, hogy a mai kor elvárásának megfelelően a legmodernebb acélokból készülnek a pengék. Ennek megfelelően a penge acélja lehet Böhler N695, Krupp Wnr1.4034 RWL-34, ATS-34 SANDVIK 14C28N és a különböző damaszkuszi acélok.

   

  Ezeket az anyagokat kifejezetten jó bicskaacélként tartják számon. A jó penge anyag mellett a megfelelő hőkezelés és él kiképzés is fontos a végeredményhez. A kemencében hevített és olajban edzett, majd a szívósság érdekében megeresztett penge, kézi köszörüléssel és polírozással nyeri el végső formáját és élprofilját.

  A Szankovits műhelyben kizárólag hagyományos bicskák készülnek. A késes szakma csúcsa ugyanis a bicskakészítés, ami a legkomolyabb alkotó munkát és szakmai múltat igényli. A penge és a rugó gondos összehangolása, a szerkezet precíz kidolgozása nélkülözhetetlen feltétel a hibátlan működéshez.

   

   

  A lehetséges mindennapi igénybevétel megköveteli, hogy a szegecselések erősek és szakszerűek, az illesztések tökéletesen pontosak legyenek. Egy jól elkészített bicska mechanikája értő kezekben sok-sok év multán is kitűnően tud teljesíteni. A rugónak és a penge hátának díszítő cizellálása tűreszelőkkel, gondos, nagy türelmet igénylő munkával készül.

  A régi világban úgy tartották, a férfi elképzelhetetlen bicska nélkül, de a mai napig vannak, akik a mindennapokban is hordanak magukkal kést. Hangulata van ennek, visszahozza a régi időket. Egyébként pedig nők is hordják ékszerként. A bicskák úgy vannak elkészítve, hogy egy egész életen át, mindennap használhatóak legyenek.

   

  Kizárólag helyben, személyesen árusítanak, mert meggyőződésük, hogy a kést kézbe kell venni, megsimogatni, alaposan szemügyre venni és utána választani, hiszen jó esetben ez egy életre szóló döntés.

  Sámathy

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей