• eyelash growth serum
 • Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.


  A kőszakmában tevékenykedők széles köréből (kőfaragók, szobrászok, kőkereskedők, műkőkészítők, szerszámgyártók, építészek, mérnökök és az iskolák, egyetemek hallgatói) több mint kétszázan vettek részt a hagyományosan Pilisvörös-váron megrendezett konferencián. Elsőként a rendezvénynek helyet adó Schiller Gimnázium igazgatója, dr. Guth Zoltán köszöntötte a megjelenteket.

   

   

  Örömét fejezte ki, hogy Molnár Sándor kőfaragó mester, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete alelnökének másfél évtizeddel ezelőtti kezdeményezése ilyen színvonalas szakmai rendezvénysorozattá nőtte ki magát, és hogy a mesterség képviselői a mostani nehéz időkben is szép számmal érdeklődnek az újdonságok, s a szakmát érintő kérdések iránt. A stagnáló gazdaságban minden szereplőnek, vállalkozásnak újra kell pozícionálnia magát, hogy megtalálva helyét fennmaradhasson, sőt tovább fejlődhessen. Ehhez nyújt segítséget a köves szakmák évenkénti nagy eszmecseréje.

  Dall’Asta Arnold, az ipartestület örökös tiszteletbeli elnöke rövid hozzászólásában bejelentette, hogy a továbbiakban valóban szeretne már végleg visszavonulni a közéleti tevékenységből, idős napjait pihenéssel, szemlélődéssel tölteni. Kampfl János, az ipartestület elnöke erre humorosan megjegyezte, hogy a köztiszteletnek örvendő nagy tudású barátjukat a jövőben sem „hagyják békén”, mindenkor számítanak tudására, tapasztalataira, erkölcsi tőkéjére. E rövid intermezzo után elismerések, kitüntetések átadására került sor, majd elkezdődtek az előadások.

  Vagács István, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a hazai mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességét elősegítő kormányzati intézkedésekről beszélt. Számokkal, tényekkel, statisztikával jól alátámasztott előadásából kiderült, hogy számos lehetőség, könnyítés teremtődött az adózás, adminisztráció, finanszírozás és egyéb területeken, és továbbiak is várhatók a jövőben.

  Sokat változott, fejlődött a kőfaragó szakma az elmúlt évtizedekben. A csúcstechnológia lehetővé tette, hogy minden korábbinál hatékonyabban, olcsóbban dolgozhassanak a vállalkozások – jelentette ki

  Balogh Miklós, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. elnök-vezérigazgatója. A számítógéppel vezérelt termelő berendezésekkel gyorsan, nagy tömegben magas minőségben lehet tartós, esztétikus, masszív, maradandó építőanyagot nyerni a terméskövekből versenyképes áron. A technika lehetővé teszi, hogy visszaálljon a természetes kövek becsülete az építőiparban.

  Az elektronika a kőszobrászok munkáját is megkönnyítette, felgyorsította. Ezt a tényt az előadó élőben demonstrálták a pódiumon Molnár Sándor alelnökön. A háromdimenziós szkenner percek alatt elkészítette a mester élethű mellszobrának digitális modelljét, melynek alapján egy robotgép néhány nap alatt képes kifaragni bármilyen kőtömbből a szobrot.

  Művészi képességű kőszobrászokra azonban a jövőben is szükség lesz, mert a gép által készített nyers figurába aprólékos kézműves munkával csak ők képesek életet lehelni. Mindenestre a komputerizált, automatizált műhelyek állni tudják a sarat a kínai dömpinggel szemben, sőt a jövőben a szállítási költségek és az ottani munkabérek emelkedésével, vissza is szoríthatják az importot.

  A költséges élőmunka igény csökkenését az országház építésének és renoválásának adataival bizonyította: amíg az építésen kétezer kőfaragó dolgozott 14 éven át, az 1970-es évek nagy rekonstrukciója során már csak 450, a legutóbbi időkben pedig már csak 105 kőfaragó munkájára volt szükség.

  Jean Paul Foucher, az EACD elnöke a kőfaragó szakma régmúltjáról és jelenéről tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az épített örökség megőrzéséhez magasan képzett, széles látókörű, sokféle tapasztalattal rendelkező mesterekre van szükség. A köves szakmák nemzetközi szervezete ezért a jövőben még erősebben preferálja az Európa mester cím megszerzését az arra alkalmas aspiránsok számára. A tagországokban igyekeznek megteremteni ennek jogi, formai hátterét is, hogy minden nemzeti oktatási rendszerben ismerjék el felsőfokú képzettségnek az EMC végzettséget.

  E témához kapcsolódott Varga Attila kőfaragó, kőszobrász élménybeszámolója a Példakép Alapítvány munkájában való részvételéről. Elmondása szerint a pályaválasztás előtt álló fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták személyes történeteit, benyomásait a különböző országokban végzett munkájáról.

  A jogszabályok tág kereteket biztosítanak a fogyasztóknak és a gyártóknak egyaránt az esetleg felmerülő problémák, nézeteltérések megelőzésére, illetve békés, peren kívüli rendezésére. A megrendelők, felhasználók azonban gyakran olyan hibákat, kifogásokat is fel akarnak róni a kőfaragóknak, műkőkészítőknek, amelyekről nem ők tehetnek, illetve nem is ígértek olyasmit, amit a megrendelő utólag elképzelt. Jól előkészített írásos szerződéssel a legtöbb gond megelőzhető.

  Az érdekek egyeztetéséről, a mindkét fél számára elfogadható megoldásokról kaptak hasznos tippeket a konferencia résztvevői dr. Ütő Kristóf Benjámintól, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság jogászától.

  A további, sokakat érdeklő témák sorában a megújult carrarai márványvásárról, a brazíliai gránit bányákról, a főépítészek épített kultúra védelmében kifejtett tevékenységéről, a természetes kőanyagok felhasználásának népszerűsítéséről, a megújuló Várkert Bazár kő munkálatairól, az elektronikus építési napló nyitásának mikéntjéről, valamint a kőipar és a kandallóépítés kapcsolatáról hallhattak sok új információt nyújtó előadásokat a jelenlévők.


  Elismerések a kongresszuson


  A XV. Nemzetközi Kőkonferencia elismeréseket, kitüntetéseket vehettek át az arra érdemes mesterek és vállalkozások vezetői. A rendezvényről a következő két oldalon tudósítunk.


  Tíz éves ipartestületi tagságuk elismeréséért oklevelet kaptak:


  Dudás Zsolt kőfaragó (Soltvadkert)

  Grani-Mar Hungary Kft. (Kaposdada)

  Kora Róbert, Corvus Classica (Lökösháza)

  Kő-Dekor 2002 Kőipari Bt. (Nyúl)

  Nyír-Márvány Kft. (Gávavencselő)

  Parcsami Miklós műkőkészítő (Győr)

  Szíjjártó Gábor kőfaragó (Vác)

  Tóth Sándor műkőkészítő mester (Vál)

  Zagyi Judit (Budapest)

  Ötkő Kft. Ötvös Lóránt (Kaposvár)


  Szintén a tíz éves tagságáért elismerést, valamint Aranykoszorús Mester kitüntetést kapták:


  Filó Mihály burkoló (Budapest)

  Németh József kőfaragó (Balatonalmádi)

  Temesi László műkőkészítő és kőfaragó (Nagykanizsa)


  Aranykoszorús Mester elismerésben részesültek:


  Dóczi András kőfaragó (Budapest)

  Károlyi Gyula kőfaragó (Sopron)

  Shilling Győző (Piliscsév)

  Várnagy Dezső kőfaragó (Budapest)


  Önzetlen támogató és a szakma érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért Kődiplomát kaptak


  Janina Mathiasz, a Veronafiere nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője

  Varga Attila kőfaragó és kőszobrász-mester.   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей