• eyelash growth serum
 • Ma 2021. december 05., vasárnap, Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.


  A jubileumi megemlékezés ünnepi üléssel kezdődött a városháza dísztermében. A gyönyörű környezethez illó külsőségek között zajlott a megemlékezés. Az ipartestület zászlójának bevonulása – Imre Márton fb elnök kísérte – adta meg az ünnepélyes hangulatot, amely végig uralta a jelenlévőket.


   

  Az elnökségben helyet foglalók balról: Lukoviczky György, a Békéscsabai Ipartestület elnöke, az IPOSZ Országos Elnökségének tagja, dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere, Galuska Józsefné, az ipartestület elnöke, dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója, Csőke Péter és Lindenberger Lajos ipartestületi alelnökök


  A Gyula és Környéke Általános Ipartestület a város egyik legrégebbi civil szervezetét 1914. január 26-án 700 iparos alapította. Az első elnöke Dobay Ferenc volt, aki tudta, hogy az érdekek érvényesítéséhez összefogás szükséges. Ez az összefogás tartotta össze és tette jelentőssé 100 éven keresztül az egyesületet.


  – A szervezet a százéves történelme során mindvégig közmegbecsülésnek örvendve végezte feladatát. Képviselte az iparosok érdekeit, ösztönözte a tanulást, bővítette a szakmai ismereteket, segítséget nyújtott a versenyképesség növelésében és támogatta az elesetteket. Jelenleg is ezeknek a feladatoknak igyekszünk megfelelni a mai, egyszerűnek nem nevezhető gazdasági környezetben. A mostani, háromnapos rendezvényünkkel igyekszünk tisztelegni az elődök emléke előtt és megköszönjük a mai iparosok szervezetünkhöz való hűségét – hangzott el Galuska Józsefné gyulai elnök köszöntőjében.


  Dr. Görgényi Ernő polgármester beszédében arra emlékeztetett, hogy Magyarország történelmében az elmúlt évszázad szinte több borzalmat adott, mint jót, s ez a megállapítás e térségre hatványozottan vonatkozik.


  – Talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy az elmúlt száz év során vidékünk többször részesült rosszból. Éppen ezért kell nagyon megbecsülnünk az eredményeket és azokat az embereket, akik a legnehezebb körülmények között is alkotómunkát végeztek. Az iparos ember éppen ilyen alkotó ember. Vannak azonban változatlan dolgok is, mint például az, hogy az iparosok élete sohasem volt egyszerű Magyarországon, pláne ezen a vidéken. A ma működő iparosok teljesítménye azt üzeni nekünk, hogy a magas szintű szaktudás és szorgalom, a megrendelő, valamint a fogyasztó iránti tisztelet a legnehezebb időkben is jó esélyt ad a boldogulásra, fejlődésre, a gyarapodásra. A minőségi termékekre és munkákra mindig lesz igény – hangsúlyozta a polgármester a város ipartestületének működéséhez sok sikert kívánva.


  Ezután Lukoviczky György, a Békéscsabai Ipartestület elnöke, az IPOSZ Országos Elnökségének tagja a szövetség vezető testülete és a megye társipartestületei nevében köszöntötte a jubiláló iparos közösséget. Egy kis történeti áttekintés után leszögezte: ma is egyre nagyobb igény van az egyedi, tartós, minőségi termékre és szolgáltatásokra, ugyanakkor összhangba kell hozni a kínálatot a kereslettel. Tenni kell azért, hogy a kihalóban lévő szakmák ne merüljenek feledésbe és a jövő nemzedéke is magáévá tegye a tudást.


  – Mi, Békés megyében, nemcsak napi megélhetésünkért dolgozunk, hanem legjobb tudásunk szerint azért is, hogy a jövő nemzedéket a kézműves szakmák elsajátításával a mesterség szeretetére neveljük – hangsúlyozta az elnök és arra kérte Gyula város vezetését, hogy ha anyagilag nem is tudják támogatni az iparosokat, megrendelésekkel segítsék tevékenységüket.


  Ünnepi emlékbeszédében dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója rendkívül érdekes történelmi áttekintést adott a gyulai iparostársadalom életéről és az elmúlt száz éven is túlnyúló fejlődéstörténetéről. Az igazgató emlékeztetett az első ipartestületi elnök közfelkiáltással történő megválasztására, az iparos dinasztiákra, a város ipartörténetének elmúlt 300 évére. Felelevenítette az 1700-as évek szigorú céhszabályzatát, majd az 1800-as évek céhszabályzatát és mestersegédek nehéz életét, érintette az első és második ipartörvény hozadékait, napjainkig ecsetelte az iparosok életét meghatározó döntéseket, magyar és nemzetközi behatásokat. Dr. Erdész Ádám beszéde végén rámutatott: Gyula város történelmében a 18. századtól oly jelentős szerepet játszott az iparos réteg, hogy amikor „nekik jól ment, akkor a városnak is jól ment”. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy napjainkban is olyan időszakok jönnek, amikor mind az iparosoknak, mind a városnak kedvezően alakul a jövője.


  Az ünnepi köszöntőket követően az ipartestület zászlóján emlékszalagokat helyeztek el a jelenlévő notabilitások. Szép gesztus volt, hogy elsőként Mádai Miklósnét az ipartestület korábbi irodavezetőjét kérték fel erre, aki a százéves szervezet életében több mint három évtizedig intézte pontosan, lelkiismeretesen az iparosság ügyes-bajos dolgait.


  Kitüntetések, emléklapok átadása következett, azok számára, akik mesterségük jeles képviselői és sokat tettek a közösség érdekébe is. Az ünnepség másnap Dobay Ferenc sírjának a megkoszorúzásával, majd az ipartestület székházánál emléktábla avatással és kiállítás-megnyitóval folytatódott. Az emléktábla felavatása előtt dr. Kereskényi Miklós tanár, a gimnázium nyugalmazott igazgatója tartott beszédet . És bár esett a hó, a szép számú közönség szívesen hallgatta történeti visszaemlékezéssel színesített ünnepi megemlékezését.


  A második nap eseményeinek csúcspontja kétség kívül a székház nagytermében berendezett kiállítás volt. Werner György üveges-mester szervező és gyűjtő munkájának eredményeként hat nagy szakmacsoport tárgyi emlékeiből összeállított tárlatot tekinthettek meg az érdeklődők. És hogy ne csak a múlt legyen jelen, Bíró János ipartestületi titkár tv képernyőn megnézhető hangulatos fotósorozatot állított össze a közösség életéről, néhány szakma képviselőjéről munka közben vagy az érdeklődő diákok körében, akikből talán éppen a mesterségek továbbvivői lesznek. E sorok írója Gyula város szülötte, és a kiállítást nézve sorra előjöttek gyerekkori emlékei. A Szent István utcán, a kórháztól indulva: Jeszenszky rádió műszerész és névrokona a nemcsak szakmájáról, hanem bicsérdista étkezéséről ismert férfiszabó, majd Lindenberger cukrász, a sarkon a Werner üveges-bolt, feljebb Hajdú órás (édesapám halálig jó barátja), Herczeg műköszörűs, a Kőrös parton Frolyó női szabó, a központban Gál ékszerész, Simon szűcs a Hét vezér utcában, Lőrincz kalapos az állomásra menő úton… Közismert mesterek. Jó volt látni a kiállítást és ott is felfedezve az egykori ismerősöket vagy éppen rácsodálkozva egy-egy becses tárgyi emlékre. Bizonyára sokan elmentek megnézni, miként a megnyitó napján szinte mozdulni sem lehetett a nagyteremben…


  Az ünnepségsorozat harmadik napján a belvárosi katolikus templomban zajló szentmisén is megemlékeznek az ipartestület elmúlt száz évéről.


  A város méltó eseménye volt a 100 éves ipartestület jubileumi ünnepsége.


  E cikk egy részét a Gyulai Hírlapban megjelent tudósításból vettük át. A felvételeket Bíró János készítette.


  – sarkadi –   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей