• eyelash growth serum
 • Ma 2021. december 05., vasárnap, Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.

  Orosháza Városért kitüntetésben részesült az Orosháza és Vidéke Ipartestület

   


  Orosháza azon kevés települések egyike, ahol pontosan tudják, mikor alapították. Szent György napján, 1744. április 24-én érkeztek meg a Zombáról hitük miatt elüldözött evangélikus családok, hogy új hazát találjanak. Ez tehát Orosháza születésnapja, immár a 271. A hagyományok szerint ünnepi programsorozattal ünnepel a város. A jeles napon nyolc jeles ember vehetett át elismerést. A közönség soraiban szép számmal láthattunk iparosokat, hiszen az ünnepségen adták át az Orosháza Városért Díjat, melyet az Orosháza és Vidéke Ipartestület kapott meg, a kitüntetést Németh Béla elnök vette át. A Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért elismerést Sára Károly vállalkozó érdemelte ki. Az ünnepség elején Dávid Zoltán polgármester mondta el ünnepi beszédét a zombai harang mellett. „Őseink hittel, erővel, akarattal láttak hozzá, hogy felépítsék Orosházát, amiért hálásnak kell lennünk mindazoknak, akik életükkel, munkájukkal, példamutatásukkal építették ezt a települést. Olyan emberek, közösségek elismerése következik, akik sokat tettek, tesznek Orosházáért. Akik bizonyítottak, akik az itt élőkért dolgoznak. Példaképek, akikre felnézhetünk, akikből erőt meríthetünk, akikre büszkék lehetünk.


   

   

  1885. május 11-én hagyta jóvá a vármegyei alispán az orosházi ipartestület alapszabályát. „Az ipartestület czélja: a testületi tagok közt a rendet és az egyetértést fenntartani, az iparosok érdekeit előmozdítani, s őket haladásra serkenteni. Ez okból gondoskodik: hogy az iparosok és segédek közt rendezett viszonyok álljanak fenn, hogy a tanonczok ügye rendeztessék.”

   

  A megalakulást követően virágzott fel Orosháza ipara. Két világháború, a történelem és politika viharai edzették, de a második világháború utáni helyzet a testület feloszlatásához és államosításához vezetett.

   

  Az ipartestület történetében is a rendszerváltozás hozott új fejezetet. 1990-ben határoztak arról, hogy ez a szervezet is alakuljon át újra ipartestületté.

   

  Az elnökség mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Thék Endre utcai régi székházukat az ipartestület javára vissza tudják szerezni. Ez sajnos nem járt sikerrel.

   

  1991-ben 16 ezer példányban megjelentették az Orosháza és vidéke iparosait feltüntető Szaknévsort, mellyel kereken fél évszázados hiányt pótoltak

   

  Az ipartestület évente megtartotta hagyományos rendezvényeit. Ezek közül a legsikeresebb az 1994 februárjában az Alföld Szállóban tartott bál volt, ahol divatbemutatót is tartottak. Itt a környékbeli varrónők mutatták be munkáikat.

   

  Napjainkig aktuális a szakmunkástanulók képzése, gyakorlatra való elhelyezése. Az ipartestület folyamatosan tartotta-tartja a kapcsolatot az oktatási intézményekkel, nem egyszer a tanárokkal közösen szülői értekezletet, pályaválasztási fórumot is rendeztek.

   

  1994-ben, a városalapítás 250. évfordulóján, első alkalommal megrendezésre került a Horváth Károly-emlékverseny, veteránjármű találkozó, Horváth Károly, az ipartestület felügyelő bizottsága korábbi tagjának tiszteletére.

   

  1999-ben együttműködési megállapodás született a Német Kisebbségi Önkormányzat és az ipartestület között.

   

  Az Orosháza és Vidéke Ipartestület újraalakulásától fogva immár 25 éve folytatja hagyományos érdekvédelmi, szolgáltató és gazdaságszervező tevékenységét. 2000 óta is számos kezdeményezés, eredmény született ezen célok megvalósítása érdekében. Az elmúlt évek legnagyobb eredménye talán mégis a Százhúsz éves az Orosháza és Vidéke Ipartestület című kötet megszületése, mely a leginkább „kézzelfoghatóan” bizonyítja az ipartestület életképességét, akarat- és szervező erejét.

   

   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей