• eyelash growth serum
 • Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

  Ebben az esztendőben ünnepli alapításának 130. évfordulóját a Pécsi Ipartestület. A jeles eseményről ünnepélyes keretek között emlékeztek meg. Ennek részeként alkalmi kiállítást rendeztek, amelyen a szervezet életét bemutató kordokumentumok, különleges relikviák – alapító okiratok, alapszabályok, mesterremekek – voltak láthatók, valamint fényképekkel, dokumentumokkal illusztrált előadás is elhangzott.

  Az ünnepi műsorban az ipartestület egykori tagjai is felléptek. A jeles eseményen részt vett az IPOSZ elnöke, Pécs polgármestere, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

   

   

  A magyar kézművesség ezer éves múltra tekint vissza, már az emberiség hajnalán jelen volt – kezdte köszöntő beszédét Németh László, az IPOSZ elnöke. Társadalom és gazdaságszervező ereje az államalapítás óta évszázadokon átívelő tény maradt, amelynek köszönhetően a mai napig hazánk kézműves kultúrája bátran összehasonlítható olyan jelentős kézműipari hagyományokkal rendelkező országokkal, mint Ausztria, Németország, vagy Franciaország. A mintegy 200 kézműipari szakma képviselői közül jó néhányban – gasztronómia, szépségipar, építőipar, művészi kézműipar – tettek szert hírnévre a világban.

   

  Hangsúlyozta, az Ipartestületek Országos Szövetsége erre a kézműves hagyományra építve támogatja és képviseli a magyar kézműipart, olyan egyedüli országos munkaadói érdekvédelmi szervezetként, ami a tagságát képező csaknem 200 ipartestület révén nemcsak szakmai, de számos településen helyi szinten is képes megjeleníteni a magyar gazdaság gerincét jelentő mikro- és kisvállalkozásokban rejlő tudást és erőt, amihez immár 130 éve a Pécsi Ipartestület is hozzájárul. Szólt arról is, a kézművesség az elmúlt századok során annak köszönhette fennmaradását, hogy képes volt alkalmazkodni az adott körülményekhez, folyamatosan kereste az új utakat, átvette és továbbfejlesztette a legjobb külföldi tapasztalatokat.

   

  Ma már senki nem vitatja, hogy a kisvállalkozások döntő szerepet játszanak a foglalkoztatásban, a munkahelyteremtésben a szakképzésben. Éppen ezért az IPOSZ azért küzd, hogy az általa képviselt gazdasági erő a súlyának megfelelő mértékben vehessen részt a gazdaságpolitika alakításában, s elfoglalhassa helyét, mint a kis- és közepes méretű vállalkozások érdekvédelmi szervezete az országos érdekegyeztetésben.

   

  Egy szervezet életében jelentős szám a 130 év – hangsúlyozta Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Érdemes ilyenkor egyfajta időutazást is tenni. Százharminc évvel ezelőtt 30.000 ember élt Pécsett, ami már akkor is iskolaközpont volt, számos kereskedő fordult meg benne, a Tettye patak mentén iparosok – bőrösök, szíjgyártók – folytatták tevékenységüket. Volt szénbányászat, s a Zsolnay, Hamerli, Angster családok neve már messze földön is jól csengett. Az iparosság pedig mind jelentősebb szerepet töltött be a város gazdasági életében.

   

  Kitért arra, hogy az utóbbi harminc évben ismét jelentős változáson ment át Pécs gazdasági élete. A bányák megszűnése mély nyomokat hagyott rajta. Néhány éve azonban döntés született arról, Pécs iparát újra kell éleszteni, ipari parkokat kell létre hozni, ahol nemcsak a nagy cégeknek, de a családi, kis- és közepes méretű vállalkozásoknak is lehetőséget teremtenek arra, hogy telephelyeiket itt alakíthassák ki.

   

  Azonban ahhoz, hogy az ipar is mind nagyobb szerepet kapjon a város életében fontos, hogy összefogjanak az ezen a területen tevékenykedők, az ipartestületek, a kamarák, az egyetem és az önkormányzat – hangsúlyozta Páva Zsolt. Az utóbbi időszakban már látható jelei vannak az együttműködésének, a helyi adók kialakítása során már többször tárgyaló asztalhoz ültek az érintettek.

  Mindehhez a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Síkfői Tamás a következőket tette hozzá, a kamara mint gazdasági önkormányzat teljes mértékben nyitott – Pécsett és Baranyában egyaránt – a mikro- és kisvállalkozások iránt, az ipartestület stratégiai partnere.

   

  Nagyon jó, hogy a város elkötelezte magát a helyi vállalkozásokkal szemben, felismerte a bennük rejlő lehetőséget, ezért egyaránt épít a kicsi – egyéni és családi-, valamint a közepes méretű vállalkozásokra.

   

  Egy-egy ilyen jubileum jó lehetőséget teremt a számvetésre is, hogy mennyit sikerült megőrizni az elődök ránk hagyott értékeiből, s mit tudtunk belőle továbbadni a következő generációnak – hangsúlyozta Vámos Csaba gépjármű-villamossági műszerész-mester, a Pécsi Ipartestület elnöke.

   

  A jubileum egyben mérföldkő is a szervezet életében. Bízom benne, hogy a megújulás kezdete, s ismét sok fiatalt köszönthetünk a sorainkban. Családbarát szervezetet szeretnénk létrehozni.

   

  Mint mondja, egykoron az iparostársadalom minden egyes tagja – fiatal, középkorú, idős – egyaránt ott volt a soraik között. A feljegyzések szerint az alakuló közgyűlésen 1885. november 19-én 485-en vettek részt. Voltak olyan időszakok, amikor ez a szám több ezerre rúgott. Saját étterme, klubja volt az ipartestületnek a székházában, kirándulásokat szerveztek, közösségi életet éltek, s a szakosztályok tagjai is rendszeresen összejöttek szakmai napokon cserélték ki tapasztalataikat, ismerkedtek meg a legújabb eljárásokkal, alapanyagokkal. Az utóbbi két évtizedben azonban folyamatosan csökkent a létszám, elöregedett a szervezet.

   

  Szeretnénk ismét élettel megtölteni az ipartestületet, s a fiatal vállalkozókat is mind jobban bekapcsolni ebbe a munkába – folytatta tovább Vámos Csaba. Szeretnénk eljutni a legfiatalabbakhoz is, bemutatni nekik azokat a szakmákat, amelyek leginkább kézügyességet igényelnek, mert az iskolákban egyre kevesebb a lehetőség olyan szakkörök indítására, amelyekben az egyes szakmákat – könyvkötő, modellező – ismerhetnék meg a gyerekek.

   

  A tanulóképzés során igyekszünk nemcsak a szakma alapjaira megtanítani a nálunk tanulóidejüket töltőket, hanem a legjobbakat be kívánjuk vonni az ipartestület munkájába, hogy érezzék ők is ennek a közösségnek a leendő tagjai. Már vannak a fiatal vállalkozók között segítőink is, akik az iskolákat járva ismertetik meg a gyerekeket az ipartestülettel, az ott folyó tevékenységekkel. A szakképző iskolák diákjai közül pedig azokat szeretnénk patronálni, akik többet szeretnének tudni az általuk választott szakmáról. Ennek érdekében létrehozunk egy diák szakosztályt. E mellett hagyományteremtő szándékkal minden év novemberében köszönteni kívánjuk a legjobb eredményt elért fiatalokat.

   

  A fiatal generáció legjobbjainak elismerésére díjat alapítottak, amelyet első alkalommal a jubileumi ünnepségen adtak át Keresztúri Angéla fodrásznak, Hangya Péter autó-elektronikai műszerésznek, akik számos szakmai versenyen voltak ott a legjobbak között, valamint László Attila bútorasztalosnak, aki a 2015-ben a Brazíliában rendezett világbajnokságon az első helyen végzett, arany fokozatot ért el.

  Szöveg: Szalai Kornélia

  Az ünnepi eseményről készült képgaléria itt tekinthető meg!

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей