Nem könnyű eligazodni a folyton változó törvények, rendeletek útvesztőjében. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület ezért októberben tájékoztató, ismeretbővítő előadásokra kérte fel több szakhatóság képviselőjét.

Az érdeklődők a napi munkájukat segítő, fontos, időszerű kérdésekben közérthető nyelvezettel megtartott, jól felépített előadásokat hallhattak a budapesti iparosok Wesselényi utcai klubtermében.

Elsőként Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságának osztályvezetője tartott részletes beszámolót az új élelmiszerlánc törvény felépítéséről, követelményeiről, valamint az élelmiszer alapanyagok és késztermékek nyomon követhetőségének módjairól, feltételeiről, annak biztosításáról a gyakorlatban. Miközben áttekintette azt a meglehetősen bonyolult hálózatot, melyen a növénytermesztőtől, állattenyésztőtől a különböző feldolgozó üzemeken, raktárokon, szállítókon, kereskedőkön, forgalmazókon át eljut a termék a fogyasztóhoz, vagyis a farmtól a konyhaasztalig, hangsúlyozta, hogy minden egyes láncszemnek megvan a felelőssége a biztonságért, a kockázat csökkentéséért. Az előadás további része, melyben a különféle mulasztások, szabályszegések miatt kiszabható bírságok összetett módszerének, elveinek törvényben rögzített részletes ismertetése történt, kissé sokkolóan hatott a hallgatóságra.

Gondolatok a cukrászdában címmel innovatív magatartásra lelkesítő előadást tartott dr. Bauer András egyetemi docens, a Corvinus Egyetem marketing tanszékének vezetője. Válságos időkben sokan kényszerülnek átalakítani fogyasztási szokásaikat, lemondani autóról, házról, nagy értékű fogyasztási cikkek beszerzéséről, ám azért úgy érzik, egy kis luxus azért jár nekik. Ez lehet egy családdal közös cukrászdalátogatás, némi finomság hazahozatala egy jó nevű "műhelyből", még ha a fél városon keresztül is kell villamosozni érte. Ugyanakkor konkurálni kell a helyettesítő termékekkel, szolgáltatásokkal, "más örömforrásokkal", mint például a mozi, amit a cukrászda helyett kénytelenek választani a szűkölködő fogyasztók. A cukrászatoknak ezért ki kell találniuk, mivel tudnák megtartani vendégkörüket, s hogyan bővíthetik azt? Az előadó ehhez adott jó tippeket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság élelmiszer-ellenőrzési osztályának munkatársa röviden ismertette az új fogyasztóvédelmi törvény változásait, és beszámolt a közelmúltban az ország 335 cukrászdájában, vendéglőjében végzett ellenőrzések során tapasztalt hibákról. Sok egység továbbra sem tájékoztatta kellőképpen a vendéget, nem tett ki árlapot a bejárathoz, nem hiteles mérleggel, illetve mérőeszközzel porciózta az árút, illetve a vevőnek ellenőrizhetetlen módon helyezte el a mérleget. Akadt szándékos vásárlói megkárosítás, üzlet kategóriába sorolásának elmaradása, vásárlói panaszkönyv elérhetetlen helyen tartása, csomagolással kapcsolatos hiányosságok. Néhol vicclapba illő magyarázó felirattal örvendeztették meg a fogyasztót, miért kell fizetnie a legegyszerűbb csomagolásért is. Hasznos, interaktív előadásban válaszolt a közönség által felvetett kérdésekre Nabilek Simon, az APEH Közép-magyarországi Régió tájékoztatási főosztályának szakértő munkatársa. Szóba került az ÁFA, ÁFA alap, s ennek kapcsán felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy a leltárhiány is járhat tetemes ÁFA kötelezettséggel. Fontos meggyőződni az üzleti partnerek adatainak valósságáról való meggyőződés fontosságáról, mert megszűnt, felszámolt, vagy nem is létezett (fantom) céggel történő tranzakciók súlyos helyzetbe sodorhatják a vonzó beszerzési árakkal takarékoskodni szándékozó, mit sem sejtő jóhiszemű vállalkozókat. Az APEH honlapján bárki ellenőrizheti, valós adószámot tüntetett-e fel bizonylatain a partner. Szintén komoly következményekkel járhat, ha a cukrász termelőüzem portékáit külföldre szállító üzletfél "csak papíron" viszi ki az országból, és valójában itthon értékesíti.

A szakmai nap utolsó előadója, Kemény Andrásné, a Magyar Cukrászatért Alapítvány elnöke bemutatta a most elkészült és kiadott új cukrász tankönyv második részét. A kötet az előzőhöz hasonlóan számos hasznos szakmai tudnivalót tartalmaz, részletesen taglalja több kikészített termék, mint például a tea-, bonbon és diabetikus sütemények, éttermi tészták, fagylaltok, díszítő munkák gyártási technológiáját, receptjeit, de helyet kaptak benne kalkulációszámítások, az anyaghányad nyilvántartás, a gyártmánylap készítés, leltár kiszámítás tudnivalói is.

Sámathy