• eyelash growth serum
 • Ma 2020. szeptember 20., vasárnap, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

  Európa női arcát formálta meg sárgás szürke homokkőből a 39 éves, Vértesbogláron élő, szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozó Bakos Gyula a Freiburgi Nemzetközi Kőfaragó Fesztiválon.

   

   

  Európa szép arcát profilból ábrázolta, a szél fútta csigás, magyaros motívumokban tekergő hajzat szabadon hagyott része mintegy bölcsőként öleli körbe a hajfürtök közt felsejlő törékeny kisfiú arcát - fejlődő nemzetek a nagy egész egységében. A hattagú nemzetközi zsűriben öten vita nélkül ezt a munkát találták legjobbnak.

  A dolog pikantériája, hogy olyasvalaki nyerte meg a versenyt, aki hivatalosan, formális iskolai rendszerű kőfaragó, vagy szobrász képzés nélkül, autodidakta módon tanulta ki a mesterséget. Magánstúdiumokat sem végzett és a szokásos önképző körökben sem fordult meg sehol. Ennek ellenére már kisgyermekként feltűnően jól rajzolt, a kézügyessége is hamar megnyilvánult, fafaragásban teljesedett ki, később a kövekkel is sikeresen próbálkozott.
   
  Első szerszámai, az úgynevezett cigányvésők voltak, házilag kovácsolt olcsó vésőkkel kezdett. Kő vésőit régi reszelőkből köszörülte ki, a túledzett, rideg fém könnyen törött, csorbult. Volt néhány vas és fakalapácsa, aztán ahogy egy kis bevételhez jutott, elkezdett profi, keményfém betétes vésőket, flexeket, gyémánt tárcsákat, kőfaragószerszámokat vásárolgatni. A házukhoz tartozó sufniban alakította ki műhelyét, ahol elboldogul ugyan a fával, kővel, de nagyon hiányzik egy elektromotoros csigás emelő, mert a nehezebb kövek munkaasztalra emeléséhez olykor kénytelen befogni a hozzá látogatóba érkezőket. Rövidesen megoldódik ez a gond, mert az épülő új házhoz komfortos műhelyt is tervezett. Szívesen dolgozik ma is fával, mert azzal tisztább a munka, de a kőfaragást tartja igazi kihívásnak. Gyakran sajátos módon kombinálva a két anyagot, hoz létre különös alkotásokat.

  Ami a tanulmányait illeti, már kisiskolás, majd gimnazista korában szinte falta a képzőművészeti ismereterjesztő és művészettörténeti, elméleti könyveket. Különösen az ókori és a reneszánsz mesterek hatottak rá. Barcsay anatómiáját még gimnazistaként rongyosra olvasta. A szemével szerzett tudás, a kezébe költözött, ma már nem kell „puskáznia” belőle, ha meg akar oldani valamilyen nem rutin problémát.

  Maga kitalálta témáit olyan színvonalon alakítgatta, hogy a vevők reklám és zsűriztetés nélkül külföldről is rátaláltak. „Ha zsűriztetném a munkáimat, félő, hogy olyan árakat állapítanának meg, amiért nagy név híján nem tudnám eladni azokat, a zsűrik és galériák az irreálisan magas árban érdekeltek”- magyarázta a csendes, kissé zárkózott, visszahúzódó művészember, aki megvallotta, nem kenyere a beszéd, a nyilvános szereplés, felhajtás, igen csak zavarban volt, amikor eredményhirdetésnél a nevét szólították. Még a gratuláló, örök tréfamester kőfaragó társak baráti sör meghívásai után sem sikerült teljesen feloldódnia. „Ne haragudjatok rám, én egy ilyen unalmas ember vagyok” -mentegetőzött. Mint unszolásomra elmondta, habitusát, talentumát sajnálatára a kislánya nem örökölte meg tőle, inkább az ellentétjének számító, jó svádájú óvónő édesanyjára ütött.

  „Nálam úgy működik a munka, hogy egyik hozza a másikat, van úgy, hogy „rákattan” egy-két vevő az emberre, és addig rendel, amíg akad egy talpalatnyi hely a házában, lakásában. Volt idő, amikor éveken át oroszlánokat és szfinxeket kellett faragnom, egy kamionnal vittek el tőlem.” Kopjafái, síremlékei az ország több temetőjében megtalálhatók. Legutóbbi műve a salgótarjáni Szent Lázár Kórház parkjában látható, egy köztiszteletben álló, elhunyt orvos mellszobra. Jelenleg egy Mária szobron dolgozik a katolikus plébánia kérésére.
   
  Ki gondolná a szelíd, szolid megjelenésű fiatalemberről, hogy szeret motoron száguldozni? Persze nem bulis, bandás hobbymotorosként, hanem inkább napi közlekedési eszközként óvatos duhajként használta Honda motorját. Mégis megesett a baj tavasszal egy autós hibájából. Hat métert repült, motorja majdnem totálkáros lett, őt megvédte a bukósisak és a „bőrszerkó”, de így is szilánkosra tört a jobb karja, az átmenetileg beépített fém rudakat majd ősszel operálják ki. Külön tisztelet, és gratuláció, amiért ilyen egészségi állapotban vállalkozni mert a megmérettetésre, nem is akármilyen eredménnyel. Általa öt év után ismét magyar lett az első a nemzetközi kőfaragó versenyen.

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей