• eyelash growth serum
 • Ma 2018. október 18., csütörtök, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

  A fenntartható, körfogásos gazdaság kialakításáért indított Erasmus programhoz kapcsolódva az IPOSZ még 2016-ban rendezett egy szakmai konferenciát számos kisvállalkozás részvételével.

  A szakmai napon a gyúrói Ecoferet Kft. vezetője, Fodor Gyula tartott érdekes beszámolót arról, mit tesz a Bioferet márkanéven dolgozó kisvállalkozás környezetünk védelméért, hogyan valósítja meg a mindennapokban a fenntartható gazdaság elveit.

   

   

   

   

  A zöldhulladék hallatán sokan a közterületi kertekben, kertes házi övezetekben keletkező lekaszált fűre, gallyakra, ágnyesedékre gondolnak, pedig ez csak egy része a zöldhulladéknak, és jobbára nyáron és ősszel képződik. A nagy piacokon, üzemi konyhákban, vendéglátóhelyeken, szállodákban azonban egész évben folyamatosan nagy mennyiségben keletkezik növényi eredetű hulladék. Országos szinten évente több millió tonna ilyen biohulladék kerül a kommunális szemétbe keverve. A szerves anyagokból a hulladéklerakó telepeken a levegőtől elzárva rothadási folyamatok során metángáz szabadul fel. Ez az üvegházhatású gáz hússzor károsabb a szén-dioxidnál.

   

  A jó megoldás az ilyen hulladékok összegyűjtése, aerob komposztálása lenne. Így csak annyi szén-dioxid jutna a légkörbe, mint amennyit a haszonnövények fejlődésük során megkötöttek, ezzel a szennyezési egyenleg zéró, miközben komoly tömegű, tápanyagokban gazdag, talajerőpótló komposzt keletkezne. Ha lennének olyan vállalkozások, amelyek ennek a hulladéktípusnak a kezelésével, hasznosításával foglalkoznának…

   

   

  Biztató, hogy az első fecske már megjelent. A Bioferet brandnéven működő Ecoferet céget Fodor Gyula 2014-ben alapította meg. Az Egyesült Államokban járva felfigyelt egy cégre, amely szép haszonnal töltött be hasonló környezetvédelmi missziót. Az ötlet nem hagyta nyugodni, egy idő után megérett benne az elhatározás, hogy valami hasonló dologgal szeretne foglalkozni itthon is.

   

  Több hónapot vett igénybe a tevékenységhez szükséges különböző hatósági engedélyek megszerzése. Időközben építeni kezdte kapcsolatait a lehetséges „kibocsátó” helyekkel: piacokkal, nagykonyhákkal, kávézókkal. Meglepetésére az elutasító, elzárkózó partnerek mellett szép számmal talált a téma iránt fogékony, együttműködésre kész cégeket is. Mire meglettek az engedélyek, a saját megtakarításából vásárolt kis teherjárművével elkezdte a nem csekély költséggel, szakszerűen kialakított komposztáló telephelyére szállítani a romlott zöldségeket, gyümölcsöket, krumplihéjat, egyéb húsmentes konyhai hulladékot, kávézaccot.

   

  „Rövidesen annyira megsokasodtak üzleti partnereim, hogy a múlt év elején egyedül már nem győztem volna elszállítani a folyamatosan összegyűlő zöldhulladékot. Naponta több tonnáról beszélhetünk, ezért újabb beruházással beszereztem és üzembe állítottam egy szabványos kukásautót, munkatársakat is alkalmaztam – mondta vállalkozásának fejlődéséről a cégvezető.  – Érdekes módon kávézaccból is óriási mennyiséget dobnak ki a vendéglők, kávézók, cukrászdák. Mi egy budapesti, Andrássy úti kávézóból viszünk el zaccot, ahol naponta összegyűlik egy 240 literes tartállyal.  Vannak tehát még ezen a területen is lehetőségek”.

   

  Fodor Gyula a komposztálást szakirodalomból tanulta, és szakemberek közreműködését is igénybe vette. A beszállított anyagból kiválogatják a nem odavalókat, például a műanyagzacskókat, fóliadarabokat, más nem komposztálható dolgokat, mert ilyesmik is óhatatlanul belekerülnek. A megfelelő hőmérsékleten, páratartalom, oxigén biztosítása mellett a mikroorganizmusoknak és talajlakó élőlényeknek köszönhetően a hosszas kezelés, érlelés, átalakulás után sötétbarna színű, darabos, földszerű, magas szerves komponens tartalmú anyag keletkezik, amely értékesíthető.

   

  „A zöldhulladék ily módon történő feldolgozásával a cégünk által kitűzött célokból több is teljesül: a zöldhulladék nem kerül a kommunális hulladékba, nem szennyezi a környezetünket, a biológiailag értékes anyag nem megy veszendőbe. Ezzel a fenntarthatóságot és az anyagok természetes körforgását szolgáljuk. A minőségi táptalaj hozzájárul a minőségi élelmiszerek előállításához – környezetpusztító műtrágyázás nélkül. Mindezen felül, mivel más szállítókhoz képest mi kedvezőbb kondíciókkal visszük el a zöldhulladékot, partnereink költségeit is kíméljük” – fejtette ki Fodor Gyula.

   

  Sajnos a kereskedők, vállatok, üzletláncok többsége ma még pazarol azáltal, hogy érdekeltség hiányában és nemtörődömségből a zöldhulladékot nem a megfelelő helyre juttatja. A szemléletformálást idejekorán érdemes elkezdeni: az Ecoferet kisiskolások számára dolgozta ki a „komposzt kobold” elnevezésű, félórás interaktív ismeretterjesztő programját, ami által a gyerekek környezetismereti órán szórakozva, élményszerűen szereznek tudást a környezetkímélést, a fenntartható gazdálkodást segítő lehetőségekről.

   

  Az Ecoferet a lakosságnak is szeretné bevezetni a zöldhulladékok elszállítását, több családi ház lakói már igénybe vették a szolgáltatást. A cég most olyan társasházakat keres, ahol a lakók hajlandóak lennének külön gyűjteni a konyhai hulladék komposztálható részét. Ehhez gyűjtőtartályokat is biztosítanának. Amennyiben a tapasztalatok kedvezőnek bizonyulnak, az Ecoferet szélesítené ezt a szegmensét.

   

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей