• eyelash growth serum
 • Ma 2021. április 14., szerda, Tibor napja van. Holnap Anasztázia és Tas napja lesz.

  A közeli jövő egyik nagy kihívása egyes munkakörök, munkahelyek, állások, foglalkozások nagyarányú megszűnése, új, ma még nem létező mesterségek születése. Vajon felkészültek-e ezekre a változásokra a döntéshozók, politikusok, az oktatási rendszerek? Az alábbiakban a robotizálás, automatizálás társadalomra, szakmákra, munkahelyekre gyakorolt hatását járjuk körül különböző kutatók, szakértői csoportok derű- vagy borúlátó tanulmányaik alapján. Mely munkákat, foglalkozásokat veszik el tőlünk rövidesen az egyre okosabb gépek, és mihez kezdenek a termelő, gyártó, szolgáltatói szektorokból tömegesen felszabaduló emberek?


   

  A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) két közgazdásza, Erik Brynjolfsson és Andrew McAfee tanulmányt írt erről a gyors átalakulásról. „Ennek az emberi képességekbe való beavatkozásnak a fokozódó üteme és mértéke viszonylag új keletű jelenség, és súlyos gazdasági következményei lehetnek” – fejtették ki a Race Against the Machine című könyvükben. A robotok folyamatos térhódításával egyre kevesebb munkahely jön majd létre. Fejlett mesterséges intelligencia nélkül is, pusztán az informatika viharos fejlődése következtében az elkövetkező évtizedben tucatnyi munkakört vesznek át elektronikus rendszerek.

   

  A MIT kutatói 702 foglalkozást vizsgáltak a komputerizálás mértéke szerint és a feltételeket három kategóriába sorolták. Az első csoportnál az észleléshez és kezeléshez köthető feladatokat vizsgálták, mert a robotok most még nehezen látnak el komplex észlelési feladatokat, és kezelésük is nehézkesebb, mint egy emberi kéz mozgatása. A második kategóriánál a kreatív intelligenciával összefüggő feladatokra voltak kíváncsiak. Harmadik kategória a szociális intelligenciával kapcsolatos feladatok, mint a tárgyalás, meggyőzés és gondoskodás. A robotok egyre inkább képesek az emberi érzelmeket felismerni, azonban elég bonyolult számukra, hogy azokat intelligensen megválaszolják, lereagálják. Összegyűjtötték azokat a foglalkozásokat is, amelyek nehezen komputerizálhatók. Ilyenek a rekreációs terapeuta, mechanikai felügyelő, mentális egészség és kábítószer szociális munkás, fül-orr-gégész terapeuta. A könnyen helyettesíthető munkák a jövőben: a telemarketinges, órajavító, hitelelemző, sofőr, modell, pénztáros, hostess, telefonos operátor, ingatlanügynök.

   

  A leginkább veszélyeztetett foglalkoztatási területek a szállítás, a logisztika és az adminisztráció. A szolgáltatásban tevékenykedők sincsenek jó helyzetben, és a szolgáltatással kapcsolatos robotok eladási számának növekedése is ezt a tényt erősíti. A tanulmányban azt is kimutatták, hogy a bérek és az iskolai végzettség erős negatív kapcsolatban állnak a komputerizálás valószínűségével. Ez azt jelenti, hogy minél inkább iskolázott valaki és sokat keres, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy azt a foglalkozást, amit végez, automatizálni lehet. Egyelőre főleg azok vannak veszélyben, akiknek a képességeik alacsonyabb szinten vannak és a bérük is alacsony.

   

  Nem lesz szükség a mezőgazdasági dolgozók nagy részére. Az állatok etetését, a takarmány begyűjtését hamarosan gépek végzik. Már ma is vannak önvezető traktorok és egyéb gépek, amelyek terményeket gyűjtenek össze. Eltűnnek az emberi futárok, postai logisztikában végrehajtók, postai irodisták. Egyes cégek Angliában már most kísérleteznek például azzal, hogy önvezető autókkal szállítsák házhoz az ételt és a postai küldeményeket. Ezt a munkát is biztosan robotok fogják ellátni hamarosan. A varrónők főként Ázsiában még mind a mai napig rengeteg munkát kapnak, hamarosan azonban sajnos utcára kerülnek, mert robotok fogják varrni még olcsóbban a trendi ruháinkat.

   

  Gépekkel helyettesíthetők a gyorséttermi szakácsok, és a konyhai dolgozók általában. A dohányföldeken, kakaóültetvényeken dolgozók is hazamehetnek, akárcsak az adatrögzítők vagy az irodisták, akik bíróságokon, egyéb intézményekben, cégeknél gépelési, dokumentumrendezési feladatokat látnak el. Miért kellene egy gépírót alkalmazni, amikor már most is kaphatóak olyan eszközök, melyek hajszálpontosan legépelik, ami elhangzik például egy tárgyalóteremben?

   

  Feleslegessé válnak az újságos standokban, utcai eladóhelyeken dolgozók. Leolvasni egy hitelkártyát és átnyújtani a kiválasztott újságot vagy választott terméket már ma sem olyasmi, amit egy gép ne tudna megoldani. Olcsóbban, betegszabadság nélkül, kiszámíthatóan.

   

  Felszabadulnak az elektronikai termékek összeszerelői. Mindannyian láttunk már képeket, videókat autóipari robotokról, sőt, más területeken dolgozó gépekről is. Miért van még szükség arra, hogy munkás helyezzen be egy-egy alkatrészt egy tévébe? Hamarosan egyáltalán nem lesz szükség emberekre ezekben az üzemekben.

   

  Az adminisztratív dolgozókat is kiváltják a robotok. Akták tologatáshoz, jegyzeteléshez egyre kevésbé van szükség emberek foglalkoztatására. Ma még szinte minden nyomdában alkalmaznak embereket, hamarosan ez is megváltozik. A számítógép-operátorok is kiválthatók gépekkel, mint ahogy a postai üzemvezetők is, akik munkáját szoftverek, illetve gépek könnyedén el fogják látni hamarosan. Ugyanígy eltűnnek az irodagép-kezelők is. Ma még gyakori, hogy a titkárnő kezeli az irodai gépeket, a nyomtatót, szkennert, egyebeket. Megint csak egy olyan munkakör, amit gépek vesznek át.

   

  Veszélyben vannak a textilipari és egyéb könnyűipari dolgozók. Ezek a munkák ugyanis nem igényelnek összetett gondolati folyamatokat és magas képzettséget. Eltűnnek a virágárusok. A mesterséges intelligencia hamarosan játszi könnyedséggel lesz képes arra, hogy egy gépet vezérelve összeállítson és eladjon egy csokrot bármilyen alkalomra. Az olajkutaknál és a vonatkozó ipar egyéb folyamataiban dolgozók hamarosan szükségtelenné válnak az intelligens gépek elterjedése miatt. A hitelügyintézők munkája is olyasmi, amit egy szoftver is könnyen meg fog tudni oldani az elkövetkezendő években.

   

  Ráadásként érdemes azt is látni, hogy összetettebb algoritmusokkal működő rendszerek segítségével még az olyan bonyolultnak gondolt foglalkozások, mint a jogász is kiváltható lesz tíz éven belül. Nem beszélve a taxi- és kamionsofőrökről, akiket az önvezető járművek szorítanak ki hamarosan. Ma a világon a legóvatosabb becslések szerint is 70 millióan foglalkoznak személy- és áruszállítással. Ezeknek a munkáknak rövidesen vége. Bár a szakszervezetek húzhatják még az időt, de a történelemben még sose fordult elő, hogy a dolgozók felvették a harcot a munkájukat kiváltó fejlettebb technológiával, és nyertek volna – mindig veszítettek. Ez vár a raktárosokra, elárusítókra, de a jelenleg biztosnak tűnő megélhetéssel rendelkező informatikusok sincsenek biztonságban. A most nagyon értékes szoftverfejlesztői munkák jelentős részét is átvehetik az algoritmusok, amitől drasztikusan csökkenne e nagyra tartott munka értéke.

   

  A nőgyógyászati vizsgálatokban méhnyakrák-szűrésre a legelfogadottabb vizsgálat a Pap-teszt, amelyben az orvosok által levett hámsejtmintákat megfelelő előkészítés után laboratóriumi szakemberek vizsgálják. A BD Focal Point orvosi műszert éppen erre a képelemző munkára fejlesztették. A gyakorlatban a robot nemcsak pontosabban elemezte ki a mintákat, de ugyanannyi idő alatt több mint kétszer annyi mintát volt képes megvizsgálni. A robot által gyanúsnak értékelt mintákat egy supervisor is átnézi, így a feladatkör itt sem szűnt meg, de mivel az esetek 90%-ában a vizsgálat eredménye negatív, így csak a 10% vizsgálatára kell szakembert alkalmazni.

   

  Az University of California gyógyszertárában felszerelt Pill Pick patikai gyógyszernyilvántartó, -adagoló és -csomagoló robot 50 patikai dolgozó munkáját váltotta ki. A 7 millió dolláros gép az ömlesztett tárolókból napi 10.000 gyógyszeradagot válogat össze és csomagol be. Egy év és 350.000 gyógyszeradag során a robot egyetlen alkalommal sem hibázott. Ugyanígy a raktári robotok az Amazonnál csak részfeladatokat vettek át, mégis a használatukkal harmadannyi emberre van szükség ugyanazon hatékonysághoz. Kalkulációk szerint a robot ára egy év alatt megtérül, az Amazon pedig az így keletkezett kiadáscsökkentést feltehetőleg további akciókra, árcsökkentésekre, szolgáltatásokra fordítja. Az árverseny aztán előbb-utóbb a versenytársait is hasonló lépésekre kényszeríti.

   

  De rengeteg egyéb területen is kezdik a gépek megvetni a lábukat. A jogászi munkától kezdve a könyvelésen át az oktatásig, a bolti pénztárosoktól a hentesekig zajlik a fejlesztés a munkák automatizálására. Sőt, létezik az iparágfüggetlen, multifunkciós Baxter robot is, amelynek egyedi munkafolyamatok taníthatók be. A betanításához ráadásul programozni sem kell, csak megmutatni neki a munkafolyamat mozdulatait. Jogászasszisztensek helyett mesterséges intelligencia írhatja a szerződéseket a hatályos törvények és minták alapján, gyorsan előkeresheti a korábbi ügyeket, konkrét kifejezéseket.

   

  Pénzügy, tőzsde: retteghetnek a brókerek is, a tőzsdéken egyre gyakoribb, hogy gyors pénzügyi döntések meghozatalára írt algoritmusok végzik a kereskedelmet.

   

  Asszisztencia: az okostelefonokon található asszisztensek (Apple Siri, Microsoft Cortana, Google Now) átveszik a titkárnők, asszisztensek szerepét.

  Idegenvezetés: éjszaka is meg lehet látogatni a Tate Britain múzeumot és megtekinteni a kiállításokat. Ehhez el sem kell mozdulni a kényelmes kanapéról – képernyőn keresztül irányíthatjuk a múzeum négy robotjának egyikét, amely végigsétál a folyosókon, és megmutatja az alkotásokat.

   

  Összefoglalva elmondható, hogy minden olyan munkakörben, ahol gépek használatával helyettesíteni lehet az emberi munkaerőt, ez meg fog történni. A vállalatok a magasabb profit eléréséért fokozatosan válnak meg a humán munkaerejüktől a sokkal olcsóbb és precízebb, fáradhatatlan gépekre, automatákra cserélve őket. A robotok ugyanis nem éhesek, nem betegednek meg, nincsenek követeléseik, nem védi őket szakszervezet. A technikai fejlődés miatt a következő két évtizedben a mostani állások fele megszűnik, mert a munkát gépek veszik át. Előrejelzések szerint 2033-ra az amerikai munkaerőpiac 45%-a lesz robotokkal helyettesíthető. Ahogy egyre olcsóbb és okosabb lesz ez a technológia, az élet és a gazdaság egyre több területén jelenik meg, vagyis a 45% nem a folyamat vége, hanem csak egy lépés a teljes robotizálás irányába. A közeljövőben az alacsony képzettségűek szorulnak ki a munkaerőpiacról, később a szakmunkások, technikusok és a mérnökök egy része is.

   

  Ugyanakkor nagymértékben felértékelődik majd a gépekre le nem cserélhető, kreatív emberi munka, az emberi fantázia. Az ember el tud képzelni és meg tud teremteni eddig soha nem látott dolgokat, ez olyan adottság, amit egy program egyelőre nem tud leképezni. A mai mesterséges intelligencia erre nem képes, bár a matematikailag leképezhető tevékenységeket extrém hatékonysággal végzi, az erős általános mesterséges intelligencia megjelenéséig az emberi kreativitás minden eddiginél jobban felértékelődik. Az emberi képzeletet és kreativitást pillanatnyilag nincs, ami felülmúlja. Legalábbis ami a saját szükségleteink kielégítését illeti. Hogy mire van szükségünk, hogyan érhetjük el, és mit kell ezért tennünk – ez a fajta alkotómunka jelenleg csak emberi kézben lehet, nincs az a gép, amelyik ki tudja találni, hogy hová akarunk eljutni a segítségével. Főként a társas készségeket, empátiát, alkotóképességet igénylő feladatok ellátásához lesz a továbbiakban is biztosan szükség emberi erőforrásra.

   

  A szakemberek szerint a gépektől legvédettebb területek (a tech-szektoron kívül) az emberekkel foglalkozó fizikai munkák (pl. különböző terapeuták, nővérek, sebészek, fogászok), valamint az algoritmusokkal nehezen levezethető döntéseket hozó menedzserek.

   

  Számos elemző bizton állítja, hogy az automatizálás új állások és munkakörök, szakmák megszületését hozhatja, olyanokat, amelyek jelen pillanatban még nem léteznek. Szerintük nincs miért aggódnunk. Mások viszont tömeges, állandósult, magas rátájú technológiai munkanélküliséget jósolnak. A társadalom sehol a világon még nem készült fel igazán e kihívások kezelésre, pedig enélkül veszélyes feszültségek alakulhatnak ki.

   

  Sámathy Tamás

   

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей