• eyelash growth serum
 • Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

  Évente többször is felröppen a tragikus hír: a kéményből visszaáramló szénmonoxid végzett a lakásban alvókkal. Sokan elektronikus szénmonoxid érzékelő és riasztó berendezés beszerzésével próbálják elkerülni a bajt.

   

  A cigarettásdoboz méretű, 10-20 ezer forint körüli kis készülék csupán a veszélyes szagtalan gáz jelenlétére hívja fel a figyelmet, az okot, a kémény gyenge szellőzését, a szél befúvását nem akadályozza meg.

   

  Pedig létezik egy hetven éve született magyar találmány, a "huzatfokozó szélkakas", ami hathatósan megakadályozhatná az égéstermékek lakásba áramlását. Azért a feltételes mód, mert a hasznos portéka sorozatgyártása elől még nem hárult el a találmányok befutását gátló tipikus akadály: a szabadalmaztatási eljárás, a mintadarabok elkészítése során kimerült a kisvállalkozó családi kasszája. Eddig közel kétmillió forintot fordítottak a projektre, a műhely felszerszámozásához, a sorozatgyártás beindításához hiányzik a pénz. Nincs finanszírozó, nem jelentkezik a kockázati tőke. Pedig itt nem valami a piacnak, a fogyasztóknak érdektelen, hóbortos ötletről, van szó, mint némely reménytelen találmány esetében, hanem egy bevizsgált, minősített, hasznos épületgépészeti termékről.

  A szélkakasra emlékeztető kéménytoldat alapötlete a már nyugdíjba vonult, Tahitótfalun élő bádogosmester, Sziráki Demeter édesapjától származik az 1930-as évekből. A szintén bádogosként tevékenykedő idősebb Sziráki Demeter 1936. december 10-én tett jelentette be ötletét a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalban, amelyről a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróság 1937. novemberében tett közzé hivatalos szabadalmi leírást. A már akkor is valós problémát orvosló találmány előtt fényes karrier ált volna, azonban a papa 1940-ben agyvérzésben váratlanul elhunyt, a téma évtizedekre feledésbe merült. Az egykor Szentendrén elkészített makett évtizedekig az ifjabb Sziráki műhelyében családi ereklyeként porosodott, végül nyoma veszett.
   
  - Az utóbbi években megsokasodott, szénmonoxid mérgezések hírei eszembe juttatták apám ötletét. Családi irattárunkban sikerült rábukkannom a tervrajzokra, műszaki leírásokra, annak nyomán kezdtünk gondolkodni a kisipari műhelyemet tovább vivő 44 éves fiammal, Tiborral. Addig módosítgattuk, fejlesztgettük a dolgot, amíg sikerült elkészítenünk vaslemezből egy igazán hatásos huzatnövelőt – emlékezett az atyai örökség újrafelfedezésére Sziráki Demeter. – Felszereltük házunk kéményére. Annyira feljavította a huzatot, hogy az első próbánál ijedten kiabálva szaladt ki értem az udvarra a feleségem, azzal, hogy mindjárt felrobban a kályha. Korábbi szokásom szerint ugyanis jól megraktam a kályhát tüzelővel, aztán odakintről figyeltem, hogy működik a kémény. Mintha valami kipufogó lőtte volna ki a széliránnyal egyezően a füstöt, úgy felerősödött a kémény huzata. Persze, hogy kis híján elolvadt a "túltáplált" kályha.
   
  - Hogyan képes növelni a huzatot a szerkezet?
   
  - A toldat egyrészt megnöveli a kémény eredeti magasságát, ez kisebb mértékben segíti a levegő áramlását. A lényeg a konstrukcióban rejlik: a toldat üveggolyón forgó feje a rajta elhelyezett terelőlap által mindig szélirányba áll be, úgy hogy a forgófej kivezető nyílása a széliránynak háttal fordul. Ezzel a változó erősségű széláramlatok huzatfokozó hatása is kihasználható, és nem jöhet létre ellenáramlás, vagyis az égéstermék nem tud visszaáramolni a kéménybe. A huzat erősségét tovább növeli a forgófej kimeneti nyílásával ellentétes oldalon kialakított nyílás. A szélirányba beálló forgórész nyílásán befújó, és a füstkivezető nyíláson távozó légáram a kémény belsejére szívóhatást gyakorol. A toldat közönséges légtechnikai szellőzőkürtőkhöz csatlakoztatva azok hatásfokát is növeli. A forgófej az a szerkezet álló részről a kémény tisztításakor könnyen leszerelhető.
   
  Szirákiék két éve használati mintaoltalommal újra levédették az eszközt, bevizsgáltatták BME Áramlástan Tanszékén és az ÉMI-nél is, engedélyt kaptak a forgalmazásra, és hogy felszerelhessék különféle átmérőjű kéményekre. Vegyes tüzelésű kályhák, kazánok kéményén kívül gázos fűtőkészülékek kéményeire is szeretnék ajánlani huzatnövelőt, de oda csak rozsdamentes acélból való kerülhet az EU előírása miatt. A fémkereskedők azonban csak nagyobb tételben adnak el koracél lemezt. Márpedig a kis cégnek egyelőre megterhelő a drága anyag megvásárlása bizonytalanra, hiszen még nincs tömeges érdeklődés. Emellett félő, hogy a kis keresetűek nem adnak ki 25 ezer forintot a kéménytoldatra, pedig ennél alacsonyabb fogyasztói árból nem lehet kihozni a terméket. Nem beszélve arról, hogy a rozsdamentes lemez megmunkálása nehezebb, és különleges berendezéseket igényel. Most egy EU-s innovációs pályázathoz fűznek nagy reményeket. Ha megnyernék, présgépet, esztergát, speciális szerszámokat, védőgázos hegesztőt és alapanyagokat vennének a tömeggyártáshoz.

  - Hetvennégy éves múltam, én már nem akarok meggazdagodni, legfeljebb visszakapni a család befektetett vagyonát, és a fiamat szeretném "lehozni a háztetőkről", hogy együtt dolgozhassunk korszerűsített műhelyünkben.
   
  Sámathy

   

   

   

   

   

   

  Asztrológus, Horoszkóp készítés, Tanácsadás

   

 • написание пресс-релиза
 • статьи для сайта
 • написание статей
 • новости для сайта
 • написание коммерческого предложения
 • продающий текст
 • копирайтинг
 • копирайтер
 • копирайтеры
 • SEO копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные кампании в интернете
 • обслуживание сайта
 • биржи статей